Klaus Iohannis, la Paris: „Votul românilor, o prioritate”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 13 februarie 2015

Klaus Iohannis23

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a aflat marți la Paris, într-o vizită oficială întreprinsă la invitația omologului său francez, François Hollande. Cei doi lideri au discutat despre relația bilaterală dintre România și Franța, abordând teme legate atât de comunitatea de români din Hexagon, cooperare economică, dar și sprijinul pentru Ucraina.

În cursul serii, președintele Iohannis împreună cu soția sa au participat la o recepție organizată de Ambasada României în Franța, întâlnire unde au fost invitați peste 300 de români ce lucrează în Franța.

Investiţiile străine, securizarea suplimentară a graniţelor externe ale Uniunii Europene înainte de negocierea unui calendar de aderare a României la spaţiul Schengen, criza din Ucraina, dar şi „problema sensibilă a romilor” au fost subiectele cele mai importante pe care François Hollande şi Klaus Iohannis le-au abordat marti la Paris.

„Mă bucur că mă aflu azi, la Paris. Invitația pe care mi-ați adresat-o a constituit un simbol puternic al importantei relației bilaterale dintre România și Franța, în viziunea atât a părții române, cât și a părții franceze”, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul unei declarații de presă comună cu omologul său francez.

„Am reafirmat importanța priorității României pentru relația cu Franța și eforturile de dezvoltare a acesteia. V-am adresat (lui Hollande – n.r.) invitația de a efectua o vizită în România, pentru a consolida ritmul de dezvoltare a relației bilaterale și sper să fie posibil cât de curând”, a continuat șeful statului român. Klaus Iohannis a precizat că „un aspect important pentru autoritățile de la București este cel al imaginii pe care o au, în Franța, România și comunitatea de români din Hexagon”.

„Suntem încrezători că fapte izolate, când sunt tratate cu luciditate și moderație, nu pot avea un efect negativ de durată asupra unei lungi relații de respect reciproc. Am solicitat președintelui Hollande sprijin în combaterea discursurilor care reduc o relație solidă la clișee”, a menționat președintele.

Șeful statului a mai afirmat că a cerut sprijinul Franței și în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen, spunând că speră ca o decizie pozitivă în acest sens să fie luată cât mai curând posibil. Iohannis a dezvăluit că au fost avute în vedere și alte priorități pentru țara noastră și Franța, cum ar fi lupta împotriva terorismului, situația din Ucraina, precum și apropierea Republicii Moldova de UE și implementarea cu succes a Acordului de Asociere.

La rândul său, președintele francez François Hollande a vorbit despre investițiile franceze făcute în România, subliniind că acestea sunt importante atât pentru economia țării noastre, cât și pentru Franța. Dacă acestea vor continua, „Franța va avea de câștigat din relația cu România”, în opinia lui François Hollande, care a adăugat că există multe domenii în care cele două țări pot colabora, cum ar fi infrastructura, servicii, energie, chiar și energie nucleară și apărare.

Totodată a fost abordată și problema romilor din Franța, François Hollande precizând că de mai multe luni există o cooperare polițienească mult mai strânsă, iar în România există și un proiect de integrare (…). „Reafirm dorința de a regla această chestiune cu umanitate, dar și cu fermitate, iar președintele Iohannis este un factor de unitate pentru România la ora actuală”, a precizat Hollande, care a mai spus că România este pregătită să își ia unele angajamente în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen.

„România este pregătită să își ia unele angajamente (..) Vreau ca la Consiliu, joi, la Consiliul European, să ne putem coordona, pe toate dispozițiile ce țin de frontiere, pentru a controla mai bine intrările și ieșirile pe continentul european”, a declarat liderul francez.

 

„Votul românilor din diaspora, o prioritate”

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că votul românilor din diaspora este o prioritate, punctând că a asigura condițiile necesare și a oferi soluții legislative pentru ca aceștia să voteze nu este doar o obligație constituțională, ci și o dovadă de minim respect.

„Ca președinte, nu voi spune eu care este varianta tehnică cea mai bună. Dar vreau să mă asigur că, oriunde s-ar afla, concetățenii mei au garantate drepturile și libertățile fundamentale, inclusiv dreptul la vot. Situații precum cea din noiembrie nu au voie să se repete. Dacă vrem ca cetățenii români să fie respectați în Europa și în lume, noi trebuie să fim primii care îi respectăm. A asigura condițiile necesare și a oferi soluții legislative pentru ca ei să voteze este nu doar o obligație constituțională, ci și o dovadă de minim respect”, a declarat Iohannis, la întâlnirea cu reprezentanți ai comunității de români din Franța, organizată la Ambasada României din această țară.

El le-a mulțumit celor prezenți pentru participare în numele său și al soției sale, Carmen, și al delegației care îl însoțește în vizita externă.

„Vă mărturisesc că este, pentru mine, un moment plin de emoție. Emoția întâlnirii cu oameni de care mă leagă o relație specială, vorbesc de dumneavoastră și de mine”, a spus Iohannis, la întâlnirea cu reprezentanți ai comunității de români.

„Legătura specială cu românii din diaspora nu este dată numai de votul din 16 noiembrie în sine, ci de ceea ce a stat în spatele lui, și anume patriotism, spirit civic, conștiința libertății și a puterii de a decide prin vot, maturitate. Românii nu sunt un popor tăcut și resemnat, ci o națiune puternică și conștientă, cu aspirații. Aceste aspirații, împărtășite și de românii din diaspora, și de cei de acasă, am privilegiul să le reprezint și datoria să le împlinesc. Știu aceste lucruri și le am mereu în minte în exercitarea mandatului meu”, a afirmat șeful statului.

 

Carmen Iohannis, emoționată alături de românii din Franța

Carmen Iohannis, care l-a însoțit pe președintele Klaus Iohannis în vizita la Paris și la Bruxelles de zilele acestea, s-a întâlnit, marți, cu românii care trăiesc în Franța. Într-un interviu acordat postului Prima TV, prima doamnă a mărturisit că a emoționat-o faptul că atât de mulți români au venit să stea de vorbă cu cuplul prezidențial și că este recunoscătoare față de românii din diaspora, care au stat la coadă ore în șir la alegerile prezidențiale de anul trecut, pentru a-l vota pe actualul șef de stat.

„Da, am fost alături de cei care au votat în 16 noiembrie. Ne-a durut sufletul să-i vedem câte ore au trebuit să stea în ploaie, dar și în ce condiții și… sigur că suntem emoționați. Mai emoționați ca aici nu putem fi nicăieri pentru că sunt oameni dragi care au fost alături de noi și de care ne bucurăm acum în premieră”, a declarat aceasta.

Prima doamnă a vorbit și despre cum își va împărți timpul între București și Sibiu, unde predă limba engleză la o școală, menționând că planurile nu sunt definitivate. „Mi-am organizat în așa fel orele la școală încât să mai pot pleca din când în când, să fac și altceva, nu doar școală”, a spus aceasta.

Întrebată dacă rămâne la Sibiu momentan, Carmen Iohannis a răspuns: „Da, rămân două zile la școală la Sibiu și restul… probabil… o să mă mut la București sau mai vedem. Când o să avem și noi un loc acolo în București, o să mai vedem.”

Potrivit presei de la București, între aşteptările delegaţiei României legate de discuţiile cu preşedintele François Hollande la Palatul Élysée s-a numărat și reapropierea de Franţa care, deși a fost nominalizată constant în discursurile oficiale printre partenerii strategici, în ultimii şase ani nu a mai fost programată nicio vizită oficială la nivel de şefi de stat, ultima având loc în mai 2009.

De la Paris, preşedintele a plecat joi la primul Consiliu European din mandatul său, la Bruxelles, unde sunt abordate două teme importante: lupta împotriva terorismului şi consolidarea uniunii economice şi monetare.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

2 pareri la “Klaus Iohannis, la Paris: „Votul românilor, o prioritate””

  1. CrisPres Aparitia primei doamne - CrisPres Spune:

    […] Iar aceasta, la randul ei, a coborat de pe scena dupa discursul presedintelui, facand poze cu romanii din diaspora cot la cot cu presedintele. Am urmarit o vreme comportamentul ei in sala: o prezenta vie, cu priza la public, cautata de aparatele foto si camerele de luat vederi. Parea sa-i faca si ei placere contactul cu publicul, prezenta in dreapta presedintelui. A acordat chiar un mic interviu, in care a manifestat empatie fata de alegatorii de la Paris: “Ne-a durut sufletul să-i vedem câte ore au trebuit să stea în ploaie, dar si în ce conditii si… sigur că suntem emotionati. Mai emotionati ca aici nu putem fi nicăieri pentru că sunt oameni dragi care au fost alături de noi si de care ne bucurăm acum în premieră” (Interviu acordat PrimaTV, potrivit diasporaro.com). […]

  2. Aparitia primei doamne - Ziarul Profit Spune:

    […] Iar aceasta, la randul ei, a coborat de pe scena dupa discursul presedintelui, facand poze cu romanii din diaspora cot la cot cu presedintele. Am urmarit o vreme comportamentul ei in sala: o prezenta vie, cu priza la public, cautata de aparatele foto si camerele de luat vederi. Parea sa-i faca si ei placere contactul cu publicul, prezenta in dreapta presedintelui. A acordat chiar un mic interviu, in care a manifestat empatie fata de alegatorii de la Paris: “Ne-a durut sufletul să-i vedem câte ore au trebuit să stea în ploaie, dar si în ce conditii si… sigur că suntem emotionati. Mai emotionati ca aici nu putem fi nicăieri pentru că sunt oameni dragi care au fost alături de noi si de care ne bucurăm acum în premieră” (Interviu acordat PrimaTV, potrivit diasporaro.com). […]

Spune-ti si tu parerea!