Klaus Iohannis, noul președinte ales al României

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 21 noiembrie 2014

Klaus Iohannis18

54,43%, Klaus Iohannis – 45,56%, Victor Ponta. Acesta este rezultatul final al turului 2 al alegerilor prezidențiale organizate duminică, 16 noiembrie 2014, dat publicității de Biroul Electoral Central. O victorie surpriză datorată „Partidului Diaspora” și „Partidului Facebook”, cum declara un reprezentant al clasei politice românești. O victorie care a dat peste cap toate calculele PSD.

Reprezentantul ACL Klaus Iohannis este noul președinte ales al României după ce  candidatul dreptei la președinție a fost votat de aproape 6,3 milioane de români, în timp ce șeful PSD a adunat 5,2 milioane de voturi. Față de turul I, Iohannis a reușit să câștige în câteva orașe considerate fiefuri ale PSD, cum ar fi Iași, Suceava sau Constanța, și practic a fost câștigătorul detașat al diasporei. Votul masiv al românilor din străinătate a dat peste cap toate calculele electorale, reprezentantul PSD, Victor Ponta fiind considerat favorit înaintea turului 2.

Potrivit deputatul PSD Sebastian Ghiță, PSD nu a crezut că „Partidul Facebook” și „Partidul Diaspora” vor putea să întoarcă rezultatul votului la alegerile prezidențiale.

„Nu am crezut la începutul campaniei că acest nou partid apărut în România, care se cheamă Partidul Facebook, alături de celălalt nou partid apărut în România, care se cheamă Partidul Diaspora, vor avea această forță și această determinare pentru a întoarce rezultatul votului. Practic, oamenii aceștia și-au strigat speranța și suntem speechless, în sensul că suntem obligați să le respectăm voința”, a spus Sebastian Ghiță, luni seara, la TVR.

„Am înțeles mesajul acestor oameni, atât al celor din diaspora, cât și al tinerilor între 18 și 35 de ani. Este o chestiune pe care toată clasa politică românească o privește absolut uimită. Practic, tinerii între 18 și 35 de ani (…) au decis dintr-o dată să se implice”, a mai afirmat deputatul PSD. Social-democratul amintește că și PSD și Victor Ponta au beneficiat de sprijinul „acestui nou partid, Partidul Facebook”, în momentul în care s-au contrapus lui Traian Băsescu. „După doi ani și jumătate la putere, acești oameni au strigat către un nou orizont de speranță”, a mai spus Sebastian Ghiță.

 

Ponta: În PSD, trebuie să avem decenţa să TĂCEM”

Favoritul în lupta pentru fotoliul de la Cotroceni, Victor Ponta, l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru victorie și a declarat că electoratul a dat partidului un mesaj foarte puternic, iar social-democraţii trebuie „să aibă decenţa şi înţelepciunea să tacă din gură o perioadă şi să se gândească ce trebuie schimbat”, însă va continua guvernarea. Totodată, premierul a declarat că îşi exprimă dorinţa de dialog cu noul preşedinte ales, Klaus Iohannis, menţionând că nu va demisiona din funcţia de premier şi că vrea să continue actul de guvernare cu partenerii actuali, plus PLR.

„Îmi exprim şi eu dorinţa de dialog cu domnul Iohannis”, a spus Ponta, menţionând că este convins că şi preşedintele ales va dori să colaboreze cu el şi cu coaliţia de guvernare.

Ponta a mai spus că „aşa cum noi respectăm votul dat ieri (duminică, 16 noiembrie – n.r.), românii au votat în 2012 pentru o coaliţie de guvernare şi un Guvern şi o vom face în continuare. Atâta timp cât am sprijinul coaliţiei, sunt hotărât să rămân în funcţia de prim-ministru.

Vreau să le transmit celor cinci milioane de români care m-au votat că sunt foarte onorat că mă identific cu aspiraţiile lor şi mă simt obligat faţă de ei. Voi încerca să îi apăr, să îi protejez”, a mai declarat Victor Ponta.

 

Iohannis: „Voi fi un preşedinte liber!”

Klaus Iohannis a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că le mulţumeşte românilor care l-au votat şi că va fi un preşedinte liber, care va reprezenta cetăţenii.

„Tocmai am auzit rezultatele cvasi-finale. Dragi români, cu peste 6,2 milioane de voturi m-aţi ales preşedinte al României. Vă mulţumesc. Mulţumesc tuturor celor care au ieşit ieri la vot, o prezenţă fenomenală, peste 64%, este cea mai plăcută surpriză din aceste alegeri. Campania a trecut, acum trebuie să ne apucăm de treabă. Eu sunt dispus să mă apuc foarte serios şi foarte hotărât de treabă. Românii au dat semnalul schimbării profunde în România. Acest semnal este extrem de puternic, atât pentru mine, cât şi pentru clasa politică”, a mai spus Iohanis, care a adăugat: „Dragi români, voi fi preşedintele românilor. Voi fi un preşedinte liber, vă voi reprezenta pe voi.”

În cadrul aceleași conferințe de presă, președintele ales a solicitat Parlamentului să pice Legea amnistiei şi graţierii, iar partidele politice să înceapă urgent discuţiile pe legea votului electronic şi a votului prin corespondenţă.

„Nu vreau să se mai întâmple vreodată ce s-a întâmplat la votul în diaspora. Este inadmisibil. Exprim încă o dată respectul pentru românii din diaspora, care au avut nevoie de multe ore să voteze, care au înţeles importanţa votului lor. Îl rog pe preşedintele încă în funcţie să analizeze situaţia votului în diaspora şi să recheme de pe post toţi diplomaţii care nu au gestionat corespunzător situaţia din secţiile de vot. Nu pot să accept să existe situaţii unde concetăţeni de-ai mei să fie trataţi cu gaze lacrimogene fiindcă vor să voteze.

Un gând bun pentru partenerii noştri externi. Voi continua parteneriatele care sunt pilonii politicii externe ale României: parteneriatul strategic cu SUA, rolul şi locul nostru în NATO şi UE. Voi dovedi că România este un partener serios, credibil şi de cursă lungă”, a mai spus Klaus Iohannis.

 

Regele Mihai, invitat la investitura lui Iohannis

Președintele ales Klaus Iohannis l-a invitat pe regele Mihai la ceremonia de investire a sa ca președinte al României. Klaus Iohannis a participat, miercuri, la un prânz privat cu Majestatea Sa Regele Mihai I, prilejuit de sărbătorirea zilei sale de naștere și a zilei onomastice la Palatul Elisabeta. Cu această ocazie, președintele ales i-a adresat regelui invitația de a participa la investirea sa ca președinte, arată Realitatea TV.

Regele Mihai a împlinit pe 25 octombrie vârsta de 93 de ani, el alegând să își sărbătorească ziua de naștere, dar și cea onomastică, după încheierea campaniei electorale. Regele Mihai a condus România în două rânduri, în intervalul 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947, când a abdicat la presiunea puterii comuniste proaspăt instalate. Fostul monarh al României s-a întors în țară după Revoluția din 1989, fiind inițial primit cu ostilitate de noile autorități. În timp, relația cu noua clasă politică s-a normalizat. Regele Mihai are origini germane, familia regală a României aparținând Casei de principi Hohenzollern-Sigmaringen.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!