Klaus Iohannis, președinte din 21 decembrie

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 12 decembrie 2014

Klaus Iohannis9

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului au decis, marți, ca președintele ales Klaus Iohannis să depună jurământul de investitură într-o ședință solemnă a Parlamentului în ziua de duminică, 21 decembrie, la ora 12.00. Anunțul a venit din partea secretatului Camerei Deputaților, Nicolae Mircovici.

„În legătură cu jurământul depus de către președinte, în consens s-a stabilit ca acesta să fie pe 21, duminică, la orele 12.00, urmând ca, în conformitate cu Constituția, președintele nou ales să intre în atribuțiile constituționale în momentul în care depune jurământul în fața Parlamentului”, a precizat Mircovici, după ședința Birourilor Permanente ale celor două Camere.

El a menționat că a fost o scrisoare din partea grupurilor PNL privind depunerea jurământului de către noul președinte în data de 21 decembrie, care a fost aprobată de toată lumea, prin consens.

„A fost o discuție pe tema aceasta că poate ar trebui ca CC să exprime un punct de vedere. Opinia a fost clară: Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român, Parlamentul este în funcțiune, președintele ales depune jurământul în fața Parlamentului și cel care stabilește momentul în care acest lucru se face este Parlamentul României, prin cele două Camere reunite, și președintele va veni și va depune jurământul în acest moment”, a mai spus Mircovici.

Înainte de a se stabili cu exactitate ziua și ora depunerii jurământului și, implicit, investirea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al României, Parlamentul a așteptat o scrisoare în acest sens de la Traian Băsescu.

Vicepreședintele Senatului Ioan Chelaru a declarat că forul așteaptă documentul de la președintele în funcție, în vederea convocării plenului reunit pe 21 decembrie.

„Este un subiect care a apărut după părerea mea din neant, el nu ar fi trebuit să existe. Eu cred că Administrația Prezidențială ar fi trebuit să facă o propunere, ținând cont de prevederile Constituției, și cred că din acest punct de vedere în următoarele ședințe ale Birourilor Permanente reunite, primind propunerea Administrației Prezidențiale, să definitivăm data la care noul președinte va veni să depună jurământul, știut fiind că din acel moment încetează mandatul vechiului președinte”, a spus atunci Chelaru.

În aceeași zi, pe 21 decembrie, plenul reunit ar putea supune votului bugetul pe anul 2015, după ce premierul Victor Ponta a anunțat, luni, că proiectul va fi trimis vineri Parlamentului și că va propune și un calendar în acest sens. Ponta a precizat că senatorii și deputații ar putea să dea votul final pentru bugetul pe anul viitor duminică, 21 decembrie, când Parlamentul oricum se reunește în ședință comună cu ocazia depunerii jurământului de către președintele ales al României, Klaus Iohannis.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!