Klaus Iohannis, validat de Curtea Constituțională

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 28 noiembrie 2014

Klaus Iohannis33

Curtea Constituţională a adoptat, vineri, hotărârile de validare a rezultatului alegerilor prezidenţiale şi a alegerii lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României. La ceremonia solemnă de validare au participat preşedintele ales şi preşedintele în funcţie, Traian Băsescu.

Curtea Constituţională a anunţat pe 21 noiembrie, în şedinţă solemnă, validarea alegerii lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte, actul de validare a rezultatului alegerilor fiindu-i înmânat preşedintelui ales. Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a citit actul de validare a rezultatului alegerilor, un exemplar fiindu-i înmânat apoi preşedintelui ales. Anterior, Curtea Constituţională a adoptat, în unanimitate, două hotărâri, una pentru validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, iar cea de a doua pentru validarea alegerii în funcţia de preşedinte a lui Klaus Iohannis.

„Vreau să vă spun cu toată fermitatea azi, aici, că voi fi preşedintele care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei. Voi demonstra ce am vrut să spun când m-am prezent în faţa electoratului cu afirmaţia «Vreau să reconectez preşedintele României la Constituţie»”, a spus preşedintele ales, Klaus Iohannis, la ceremonia de validare a mandatului.

„Dincolo de aceste lucruri însă, cred că preşedintele României, prin viziunea cu care vine, trebuie să inspire naţiunea română, iar prin comportamentul public pe care îl va avea – să devină un etalon al societăţii române. Vă mulţumesc tuturor”, a spus Iohannis în încheierea discursului său.

El i-a mulţumit lui Traian Băsescu pentru prezenţă. „Domnule preşedinte al României, vă mulţumesc că aţi fost de faţă”, a spus Iohannis. „Cu plăcere”, i-a răspuns Băsescu.

 

Votul românilor: „Puternic şi clar”

Preşedintele ales Klaus Iohannis a declarat că după 25 de ani de la Revoluţie, s-a încheiat, în acest moment, o etapă. „Este acesta, desigur, un moment festiv. Dar, în acelaşi timp, vreau să remarc că acum, după 25 de ani de la Revoluţie, se încheie o etapă şi iată românii prin votul lot au spus foarte clar: «Stop şi de la capăt»”, a declarat Iohannis.

El a precizat că votul dat de români la alegerile prezidenţiale a fost unul „puternic şi clar” şi a dat asigurări că a înţeles acest vot.

„Mulţumesc încă o dată aici tuturor cetăţenilor României care au votat pe 2 şi pe 16 noiembrie şi, evident, în mod deosebit, tuturor celor care m-au votat pe min. A fost un vot puternic şi foarte clar. Îi asigur pe toţi că l-am înţeles. Viziunea mea pe care am prezentat-o s-a întâlnit în mod fericit cu aşteptările românilor”, a adăugat preşedintele ales.

El a arătat că priveşte cu toată răspunderea drumul „greu care ne aşteaptă şi la capătul căruia se află România prosperă şi puternică”.

„Le spun românilor încă o dată azi, aici, cu ocazia validării rezultatului alegerilor, că se poate, se poate construi o Românie prosperă şi puternică. Nu se poate nici de azi pe mâine, nici peste noapte. Vom construi România lucrului bine făcut în timp şi pas cu pas”, a mai spus preşedintele ales, făcând astfel referire la sloganul cu care a câştigat alegerile şi la titlul cărţii autobiografice pe care a lansat-o în campanie.

 

Băsescu: „Las moștenire o țară cu opțiuni de dreapta”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la ceremonia de validare a alegerii lui Klaus Iohannis, că nu ar fi vrut ca la sfârşitul mandatului său, stânga să domine toate instituţiile statului şi că scorul pe care acesta l-a înregistrat în alegeri arată că lasă moştenire o ţară cu opţiuni de dreapta.

„Nu aş fi vrut ca la sfârşitul mandatului meu, stânga să domine toate instituţiile statului şi scorul pe care l-aţi înregistrat, şi este meritul dumneavoastră, pentru care vă mulţumesc, scorul din alegeri arată că las moştenire o ţară care are opţiuni de dreapta sau de centru-dreapta”, a spus Traian Băsescu. „Am lucrat atât de bine în cei 10 ani, sigur, nu întotdeauna am avut dreptate, dar am recunoscut, chiar dacă nu mi-a venit bine”, a continuat Băsescu.

El a adăugat că în societate şi în politica românească există încă există destule resurse pentru pasul înapoi, fiind misiunea fundamentală a preşedintelui să facă să se meargă înainte pe drumul fixat.

„Am constatat, în două mandate, deci într-un interval de 10 ani, că se vor găsi întotdeauna în societatea românească, în mass-media românească, germenii pasului înapoi şi, uneori, trebuie să forţezi la limită Constituţia pentru a te opune. Pentru că românii îşi doresc o ţară modernă”, a spus Băsescu, în discursul rostit la ceremonia de validare a alegerii lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte, de la Curtea Constituţională .

„Sunt instituţii care s-au modernizat şi nu am nicio reţinere să o spun, instituţiile care, într-un fel sau altul, au ţinut de preşedintele României au făcut paşi înainte, dar avem prea multe instituţii care, din cauza jocului politic la nivel guvernamental, încă nu sunt reformate”, a mai spus Băsescu.

„Am satisfacţia că las o ţară cu opţiuni clare, parteneriatul strategic cu Statele Unite, prezenţa noastră în Uniunea Europeană şi NATO şi credibilitatea pe care ne-am dobândit-o, în mod deosebit în NATO”, a mai declarat Traian Băsescu.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!