Kovesi: „Infractorii preferă pușcăria decât confiscarea averii”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 4 decembrie 2015

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a transmis, marți, 1 decembrie, cu ocazia zilei naționale a României, că acțiunile anticorupție nu trebuie să se rezume doar la dosare penale, precizând și că unii infractori se află după gratii, dar averea lor e intactă.

„Am încredere că, împreună cu toți cetățenii, Direcția Națională Anticorupție, atât eu, cât și toți colegii mei, vom putea contribui la schimbarea mentalității, la schimbarea procedurilor, să trăim într-o țară mai curată, în care regulile să fie primordiale”, a declarat Laura Codruța Kovesi, într-un interviu acordat Europa FM, după ce a urat „La mulți ani!” tuturor românilor.

„Cel mai important sprijin îl primim de la oameni, prin plângeri sau denunțuri, dar și atunci când românii au protestat, cerând ca influența politică să nu mai influențeze activitatea judiciară”, a punctat aceasta. Kovesi a adăugat că presiunea pusă de oamenii obișnuiți a avut numeroase efecte pozitive, blocând diverse acțiuni care ar fi limitat „puterile” DNA sau ar fi pus piedici în unele investigații.

Procurorul-șef al DNA consideră că arestările nu sunt suficiente. În viziunea sa, e necesară schimbarea legii, pentru modificarea mecanismelor de luare a unei decizii, dar și a modalității de atribuire a contractelor, militând pentru o adevărată educație în anticorupție.

„Degeaba intră în pușcărie, stau doi ani acolo, dacă după aceea ies și se bucură în continuare de averile lor, de locuințele luxoase, de iahturi sau de automobile de lux”, a mai spus Kovesi, care a adăugat că mulți dintre infractori preferă să stea în închisoare, dar să rămână cu averile intacte.

„Nu știu ce calcule își fac infractorii atunci când comit infracțiuni, însă am văzut reacția lor atunci când procurorii le aduc la cunoștință că li se sechestrează bunurile. Este foarte dureros pentru ei. Cred că unii dintre ei preferă să stea în închisoare, dar să nu le confiscăm averile. Aceeași reacție o au și când dispunem control judiciar cu plata unei cauțiuni. Întrebarea mea întotdeauna a fost de ce – o persoană care nu își plătește impozitul, în trei luni de zile dacă nu și-a plătit impozitul sau în șase luni poate fi executată, i se blochează conturile bancare, începe executarea silită… – de ce aceleași reguli și aceeași operativitate nu se aplică și celor care comit fapte penale?!”, a încheiat Kovesi.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!