Kovesi, spionată de foști agenți Mossad

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 8 aprilie 2016

Laura Codruta Kovesi_MossadPatru cetățeni israelieni sunt anchetați de DIICOT pentru spionarea comunicațiilor și tentative de compromitere a Laurei Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA. Informația a fost dezvăluită marți noapte, de jurnaliștii de la Rise Project. Cei patru, angajați ai companiei israeliene Black Cube, neagă acuzațiile susținând că ei adunau informații doar despre fapte de corupție petrecute în România la nivel înalt.

Doi dintre suspecți, Dan Zorella și Avi Yanus, foști ofițeri de informații, sunt co-fondatori și directori executivi ai firmei israeliene de investigații private Black Cube, companie în care a activat Meir Dagan – fost director Mossad (spionajul israelian) în perioada 2002-2011.

Reprezentanții Black Cube dezmint faptul că Dan Zorella și Avi Yanus ar fi investigați de autoritățile de la București, dar confirmă că alți doi angajați – Ron Weiner și David Geclowicz – au fost arestați de DIICOT România, fiind acuzați că au spart conturile de mail ale lui Kovesi și unor apropiați. Într-o declarație dată de Black Cube pentru The Times of Israel, compania precizează că angajații săi se aflau în România pentru a obține „dovezi de corupție serioasă în Guvernul României și agențiile lui”. „În timp ce își desfășurau activitatea, doi dintre angajații companiei noastre au fost arestați după ce au făcut descoperiri semnificative”, se mai precizează în declarația citată.

Black Cube subliniază faptul că angajații săi au respectat legile românești „la literă” și că „acuzațiile ce li se aduc sunt nefondate și neadevărate”. „Avem deplină încredere că adevărul va ieși la iveală și că ei vor fi eliberați și se vor întoarce în siguranță acasă, în zilele următoare”, mai susțin reprezentanții companiei. Conform informațiilor publicate pe site, Black Cube utilizează specialiști cu „experiență vastă și antrenați în elita militară israeliană, precum și în unități ale serviciilor secrete”. Meir Dagan, fostul director Mossad, a fost președintele de onoare al Black Cube până luna trecută, când a încetat din viață.

 

Legături cu cazul Truică?

În decembrie 2011 a ieșit la iveală informația că trei israelieni sunt implicați într-o investigație de corupție cu un prejudiciu de 136 de milioane de euro, în care apare și numele lui Remus Truică, fostul șef de cabinet al premierului Adrian Năstase. Procurorii români îl acuză pe miliardarul israelian Beny Steinmetz și pe alți oameni de afaceri israelieni că ar fi făcut afaceri ilegale care ar fi prejudiciat statul român cu circa 150 de milioane de dolari. Purtătorii de cuvânt ai acestora au negat implicarea în acțiunile ilegale atribuite lui Remus Truică, arestat preventiv în decembrie de Curtea de Apel Brașov, iar în prezent aflat în arest la domiciliu.

Potrivit procurorului șef al DIICOT, citat de The Times of Israel, procurorii români fac investigații cu privire la persoanele care au angajat Black Cube să o spioneze pe Laura Codruța Kovesi.

 

Cum era spionată șefa DNA

Procurorii DIICOT au explicat, miercuri, cum era spionată șefa DNA confirmând astfel informațiile dezvăluite miercuri dimineața de Rise Project. Ei au arătat că doi dintre spionii firmei Black Cube au fost reținuți pentru 24 de ore pe data de 3 aprilie 2016, ulterior, Tribunalul București dispunând arestarea lor pentru 30 de zile. Este vorba despre Ron Weiner și David Geclowicz, acuzați, printre altele, de constituire de grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice și operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziții de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel, cât și în Londra/UK, împreună cu mai mulți angajați ai firmei, printre care și cei doi inculpați, Weiner Ron și Geclowicz David, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii mai multor infracțiuni, respectiv infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător și hărțuitor, producătoare de temeri, precum și atacuri de tip phishing (înșelătorii informatice – n.red.), în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii de conturi de poștă electronică, activități urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept a conținutului acestora”, potrivit documentului citat.

Anchetatorii mai arată că, în cadrul grupării, cei doi suspecți aveau roluri și sarcini precis trasate de către cei doi lideri ai firmei Black Cube. „Inculpatul Weiner Ron răspundea de partea tehnico-informatică a activității, deținând cunoștințele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing și de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, inculpatul Geclowicz David era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia și anturajul persoanei publice vizate și de obținerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ținta atacurilor informatice”, se detaliază în comunicatul procurorilor DIICOT.

Weiner Ron a accesat ilegal, de mai multe ori, căsuțele de e-mail ale victimelor din acest dosar, trei la număr, potrivit anchetatorilor. „Weiner Ron, introducând fără drept credențialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat și fără drept, (fără autorizarea/consimțământul deținătorilor și utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (id-uri și parolele de autentificare) căsuțele de e-mail (spațiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienților), sisteme informatice aparținând unui număr de trei persoane vătămate”, se menționează în document.

Weiner Ron a sustras informații private din corespondența electronică a celor trei persoane și le-a transferat în propriul său sistem informatic. „După ce în prealabil autorul a accesat respectivele conturile on-line și a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunoștință de informațiile și corespondența privată stocate în cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat și le-a transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic, producându-se în acest fel modificări inerente în conținutul conturilor atacate”, au precizat procurorii.

 

Ce spune Kovesi

Laura Codruța Kovesi a declarat că presiunile foștilor agenți Mossad au reprezentat „o încercare nereușită de intimidare”, și în prezent se fac investigații într-un dosar aflat pe rolul unei alte unități de parchet. „Este un dosar în curs la altă unitate de parchet, în care nu am calitate. A fost o încercare nereușită de intimidare”, a declarat pentru Mediafax Laura Codruța Kovesi.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!