Kovesi, vânătorul de corupți

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 25 septembrie 2015

Laura Kovesi, supranumită vânătorul de corupți, șefa agenției anticorupție din România, nu dă înapoi nici în fața premierului Victor Ponta, scrie presa austriacă. Într-un laudativ comentariu apărut în publicația austriacă Kurier se arată că Ponta a numit-o personal în această funcție și a lăudat-o frecvent. Acum, situația este diferită și Ponta ceartă „procurorii neprofesioniști” și vorbește despre acuzațiile „neadevărate și inventate”, arată publicația citată.

Procurorul șef al DNA l-a vizat personal pe Ponta. La începutul săptămânii s-a deschis procesul premierului român, care este acuzat de spălare de bani, fals în acte și evaziune fiscală. Social-democratul Ponta a primit de-a lungul anilor sume importante în schimbul consultanței oferite firmelor colegilor săi de partid. În aer plutește suspiciunea de trafic masiv de influență politică, inclusiv în ceea ce privește companiile energetice, scrie publicația austriacă. Procesul nu este numai un instrument al luptei pentru putere politică, așa cum se întâmplă deseori în Balcani, ci și o recunoaștere internațională a muncii depuse de Laura Kovesi, mai comentează austriecii.

Însă cazurile individuale, nu bilanțurile fac succesul DNA cu atât mai vizibil, scrie sursa citată. „Kovesi a reformat complet DNA, o reformă necesară, mai ales că România se află pe locul 69 în indexul internațional al corupției, cu mult dincolo de criteriile UE. Kovesi are cu ce să se mândrească: peste 1.200 de persoane au fost condamnate pentru corupție, inclusiv 24 de primari, cinci membri ai Parlamentului și fostul premier Adrian Năstase. (…) Agenția a distrus tabuurile din România, a răsturnat persoane puternice, considerate de neatins și mai presus de lege. Spre exemplu, fostul ministru al turismului, Elena Udrea, care a fost căsătorită cu unul din cei mai bogați oameni de afaceri ai țării și era o favorită a fostului președinte Traian Băsescu, a ajuns în arest la începutul anului.

Procurorul șef DNA este în mod constant atacat de televiziunile private aflate în mâinile oligarhilor români. Ea nu se consideră însă în pericol. Viața ei este mult prea normală și, așa cum a apreciat un expert român pentru New York Times, „este cea mai temută persoană din România – și cea mai urâtă pentru mulți”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!