Kremlin: „Crimeea nu este subiect de discuţii”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 20 martie 2015

Crimeea este o regiune a Federaţiei Ruse, iar Moscova nu intenţionează să discute această temă cu nimeni, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, răspunzând astfel la noile acuzaţii de luni ale SUA şi UE privind „anexarea ilegală” a peninsulei de la Marea Neagră. „Nu există nicio ocupaţie în Crimeea. Crimeea este o regiune a Federaţiei Ruse, iar regiunile noastre nu sunt subiect de discuţii cu nimeni”, a afirmat Peskov în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit RIA Novosti.

Declaraţiile reprezentantului de la Kremlin survin după ce purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki, a afirmat luni că SUA condamnă încă o dată simulacrul de referendum de acum un an din Crimeea, precizând că sancţiunile împotriva Rusiei vor fi menţinute atât timp cât peninsula din sudul Ucrainei va rămâne sub ocupaţie rusă. În aceeaşi zi, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a reiterat că „Uniunea Europeană rămâne clar angajată în favoarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, condamnând din nou „anexarea ilegală” a Crimeii de către Rusia.

Autorităţile proruse din Crimeea au sărbătorit cu mult fast în aceste zile un an de la alipirea peninsulei la Rusia. Regiune cu populaţie majoritar rusofonă, Crimeea a fost ataşată la Ucraina în 1954, în perioada URSS, la iniţiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hruşciov, de origine ucrainean. După căderea Uniunii Sovietice, Crimeea a rămas în componenţa Ucrainei, primind statutul de republică autonomă. La 16 martie 2014, Crimeea şi-a autoproclamat independenţa faţă de Ucraina şi s-a pronunţat pentru alipirea la Rusia, în cadrul unui referendum la care peste 96% din alegători s-au pronunţat în favoarea acestei decizii, după cum au susţinut autorităţile locale proruse. A urmat semnarea, la 18 martie, la Kremlin, a unui tratat de către preşedintele rus, Vladimir Putin, şi liderii proruşi ai regiunii, prin care peninsula din sudul Ucrainei era anexată la Rusia. Tratatul a fost ratificat rapid de cele două camere ale parlamentului federal rus şi promulgat la 21 martie de preşedintele Putin, ceea ce a finalizat procedura juridică de unire a Crimeii cu Rusia.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!