La 5 stele… e o altă lume

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 6 august 2015

Londra_hotel 5 stele1_11

Care sunt avantajele de a lucra într-un mediu luxos, unde doar cei mai bogați și influenți oameni au acces? De la a te întâlni cu actorii tăi favoriți până la a obține gratuități, precum o mașină nouă, lista e lungă. Am vorbit cu doi români care lurează la hoteluri de 5 stele și am aflat că aici, nicio zi nu e ca cea de ieri, după cum nicio celebritate nu e ca cealaltă.

Deși bine plătiți, oamenii care îi servesc pe cei mai celebri și avuți oameni de pe planetă fac parte, totuși, din lumea obișnuită, cea cu griji legate de locuință, bani și traiul de zi cu zi. Ei, însă, pot să mai arunce o privire în cealaltă lume, atât de diferită de a lor, unde oamenii pe care îi întâlnesc dețin țări întegi, zeci de case, mașini și bunuri materiale, precum și milioane de fani și admiratori pe tot întinsul globului. Unii sunt abordabili, accesibili, alții sunt îngâmfați, iar alții pur și simplu nu vor accepta să te uiți la ei, nici măcar pe furiș…

Vlad R., un tânăr de 30 de ani din Reșița, a început să lucreze acum șase luni la un hotel de cinci stele din vestul Londrei, în influentul cartier Kensington. Aflat la doi pași de Hyde Park, hotelul are securitatea foarte ridicată. Anagajații nu au voie să vorbească la telefon decât în anumite zone din afara hotelului și lista rezervărilor este ținută secretă până la sosirea clientului. Toate aceste măsuri vor să împiedice ca cineva să dea presei informații despre cine vine să stea acolo. Acest hotel este locația preferată din Londra a unei familii de șeici din Arabia Saudită, care închiriază apartamente întregi în vizitele lor, plătind între 6 și 10.000 de lire pe săptămână pentru un singur apartament.

„De fiecare dată când vine unul din șeici e forfotă mare la recepție, fiecare angajat are un rol în pregătirea camerelor și a primirii șeicului. Înainte să ajungă el ajung servitorii; depinzând de rangul șeicului, acesta poate avea 5 sau 20 de servitori, care sunt cazați în altă aripă a hotelului. Eu sunt handyman și unul din lucrurile pe care trebuie să le fac este să poziționez mobila așa cum a cerut șeicul și să instalez anumite obiecte pe care și le aduce el. De exemplu, unul din ei își aduce o vază din aur cu capac cu el, care trebuie pusă pe șemineu, dar nu știu ce conține, pentru că nu am voie să mă uit înăuntru. Altul își aduce întotdeauna portretul lui cu el”, ne povestește Vlad.

 

O mașină cadou

„Într-una din vizite, eu montam tabloul cu portretul șeicului, în vreme ce el deja ajunsese în apartament. Nu am voie să vorbesc direct cu șeicul, așa că a trebuit să îl întreb pe servitor dacă e bine. Servitorul l-a întrebat pe șeic și, pentru că îl deranjase din activitatea lui, am auzit cum șeicul l-a plesnit bine pe servitor. Nu puteam să mă uit direct într-acolo și nu știam ce să fac, mă tot făceam că montez tabloul, dar m-am simțit foarte stingherit”, își aduce aminte Vlad.

Românul a mai fost martor la o întâmplare în care unul din șoferii agajați la hotel s-a ales cu un cadou neașteptat. „Odată, unul din șoferi ne-a povestit cum l-a dus pe medicul șeicului la aeroport. Acesta cumpărase o mașină pentru vizita lui la Londra, o mașină de zeci de mii de lire. Când au ajuns la aeroport, șoferul l-a întrebat ce să facă cu mașina, iar medicul i-a zis să o păstreze. Omul a zis că s-a blocat, că a întebat dacă să o lase la recepția hotelului până când se întoarce medicul, dar acesta a zis că nu, că va cumpăra alta dacă va fi nevoie. Voia să o păstreze șoferul”, povestește Vlad. Șoferul a cerut voie managerului să păstreze mașina, pentru că angajații nu trebuie să se atingă de lucrurile clienților. Dar managerul a lăsat după vorba medicului, pentru că „peste cuvântul celor din familia șeicilor nu se trece”.

Mihai S., un alt român care lucrează ca și handyman la un hotel de 5 stele din estul Londrei, unde un apartament costă și 3.000 de lire pe noapte, ne spune și el că regulile sunt stricte într-un astfel de mediu, pentru că hotelul ține mult la intimitatea pe care o oferă celebrităților. „Nu ai voie să umbli în hotel cu telefon care are aparat foto încorporat. Eu îl port la mine, dar nu mă bag la a face poze la cine știe ce invitat, pentru că știu că voi fi dat afară. Pentru că poți da peste situații ciudate, pe care dacă le fotografiezi, poți obține bani de la ziare. De exemplu, un client m-a chemat pentru că nu-i mergea dușul, dar el și-a uitat vibratorul atașat la duș. Dacă făceam poză… Este clauză în contractul de angajare că nu ai voie. O chelneriță de la restaurantul hotelului a făcut poze unei celebrități și s-a văzut pe camere. A fost dată afară imediat”, ne spune Mihai.

 

De vorbă cu Roger Moore

Dar toate aceste reguli aduc după sine și o parte mai agreabilă la serviciu. „Fiindcă hotelul este mai ascuns, nu este central și nici nu este un brand mare, este preferat de celebrități care nu vor să fie fotografiate. De exemplu, cântăreața Bjork vine foarte des la noi. Apoi, pomul de Crăciun a fost făcut cadou hotelului de designerii de la revista Vogue, pentru că e o locație preferată a lor pentru sesiuni de fotografie. A fost un pom de 3.500 de lire îmbrăcat în tot felul de obiecte aurite. Tot la noi se fac filme și tot felul de ședințe foto”, mai povestește orădeanul.

Câteodată poți avea oportunitatea să și intri în vorbă cu astfel de oameni. „Într-o zi, eram în sala de gimnastică a hotelului, să verific niște echipamente. Și cât eram acolo, un bărbat m-a rugat să îi reglez aparatul. Era Roger Moore, actorul din filmele vechi cu spionul James Bond, iar eu, cum sunt fan Bond, l-am recunoscut imediat. Am schimbat două vorbe cu el și m-a întrebat cine este actorul meu preferat din filmele Bond, iar eu am zis: «Sean Connery, sorry», la care el a râs și a zis că da, pentru că el e primul”, ne spune Mihai.

Dacă Roger Moore a fost amabil, nu toate celebritățile sunt așa: „Am avut de curând o actriță italiancă foarte fițoasă. A cerut să aibă pat nou în cameră, pe care nu a mai dormit nimeni. Și cei de la hotel i-au dat pat nou. Și Russell Brand a venit la noi și e foarte îngâmfat, are atitudine de «cine e ca mine»”, mai detaliază Mihai.

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!