LA AEROPORT! REPEDE!

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, Transport pe data 2 noiembrie 2015

Diaspora romaneasca_La aeroport. Repede

Luton, Stansted, Gatwick sau Heathrow. Drumul de acasă până la aeroport a fost dintotdeauna subiect de discuție pentru majoritatea românilor care au avut un bilet de avion în buzunar și un geamantan în mână. Cum să ajungă mai repede, cum să dea mai puțini bani pe drumul de acasă la aeroport și ce mijloc de transport în comun să folosească.

Acum, pe bună dreptate, dar uneori prețurile biletelor de tren ajung să coste cât jumătate sau chiar mai bine din prețul unui bilet de avion. Astfel că e lesne înțeles de ce mulți preferă să călătorească de pe aeroporturile care sunt în apropierea caselor în care locuiesc.

Și dacă unii preferă să plece cu noaptea-n cap, să schimbe autobuze, să tragă după ei bagaje și genți cu zeci de kilograme… doar pentru a economisi 30-40 de lire, nu trebuie judecați! La fel și în cazul celor care nu se uită la acești bani și cheamă taxiul…

Câteva povești despre drumurile ieftine, scurte, directe sau… de moment, de la și către aeroporturile din jurul Londrei, parcurse de români, citiți în acest număr.

 

 

Biletul cel mai ieftin, drumul cel mai scurt

 

Nu este un secret că de cele mai multe ori românii își cumpără bilete de avion în funcție de companiile aeriene care operează pe cel mai apropiat aeroport de casa lor. Cei care locuiesc în partea de nord a Londrei preferă să plece de pe Luton sau Stansted. Ceilalți, care s-au stabilit în vestul și sudul capitalei britanice, verifică fără îndoială cursele care decolează de pe Heathrow și Gatwick. Nu este o regulă generală, dar cel puțin atunci când destinația este România, mulți preferă să nu mai piardă nici timp și nici bani „traversând Londra”.

Iată și o explicație: „Chiar dacă de cele mai multe ori găsesc bilete de avion mult mai ieftine de pe Luton, verific și companiile care au zboruri de pe Heathrow. Locuiesc în sudul Londrei și e destul de complicat să ajung pe Luton. Odată este drumul și apoi banii pe care îi dau pe tren sau taxi, în funcție de ora plecării. Așa că prefer să iau un bilet mai scump, dar să nu mai pierd timp călătorind dintr-un capăt în altul”, spune unul dintre interlocutorii materialului nostru.

 

Aeroportul Heathrow

Aeroportul Heathrow este cel mai important din Marea Britanie și al treilea ca grad de ocupare din lume. Cu peste 67 milioane de pasageri anual, este cel mai aglomerat aeroport din Europa și pe locul trei mondial după aeroporturile din Atlanta și Beijing. Aflat la aproximativ 22 km de centrul orașului, aeroportul are 5 terminale. Transferul între terminalele se face gratuit cu trenurile Heathrow Express. Pentru transferul între aeroport și centrul Londrei, pasagerii pot opta pentru călătoria cu trenul Heathrow Express către stația London Paddinghton, care durează 15-20 minute. Trenul circulă tot anul, din 15 în 15 minute. Și din stația London King’s Cross pasagerii au conexiuni către Heathrow. În plus, aeroportul este legat de centrul orașului de linia de metrou Piccadilly, care are stații în cele mai importante zone: Knightsbridge, Green Park, Leicester Square și King’s Cross. La acestea se adaugă serviciile de transfer cu autobuzul, care sunt realizate de Airbus Heathrow și de Railair bus. 

Tarom și British Airways sunt companiile aeriene cu care românii călătoresc cel mai des de pe aeroportul Heathrow.

„De obicei, când vreau să cumpăr un bilet de avion spre România, verific prețurile pe skyscanner pentru toate companiile aeriene care au zboruri directe către țara noastră. Așa am procedat și anul trecut, cam pe vremea aceasta. Am vrut să cumpăr din timp biletul. Am găsit câteva oferte bune la WizzAir și Ryanair, dar atât Luton, cât și Stansted, de unde au loc plecările cu cele două companii, sunt destul de departe de mine. Locuiesc în sudul Londrei, în Brixton. M-ar fi avantajat un zbor de pe Heathrow, mi-am spus, pentru că stația de metrou Victoria Line este la două minute de casa mea. Trei stații până la Green Park, unde schimb cu Piccadilly Line și ajung direct la aeroport. Așa că m-am pus pe căutare. Tarom și British Airways erau destul de scumpe, în jur de 500-600 de lire biletul dus-întors. Și totuși, nici nu aș fi vrut să plec de pe vreun aeroport din nord. Numai gândul că trebuie să călătoresc vreo două ore, cu bagaje după mine, mă îngrozea, plus banii pe care trebuia să îi dau în plus, cam 35 de lire în total, doar pentru un drum… m-am uitat mai bine pe skyscanner și am văzut un bilet cu Lufthansa care costa 189 de lire dus-întors, numai că zborul era cu escală de două ore. La dus, escala era în Frankfurt, iar la întors, în Dusseldorf. Nici măcar cei de la Wizz sau Ryanair nu aveau așa prețuri… așa că l-am luat imediat, chiar dacă era un zbor cu escală”, ne spune despre experiența sa Florin, un român de 34 de ani.

—————————————

„Am plătit 189 de lire pe bilet, zborul de pe aeroportul Heathrow era la ora 5.30 dimineața. Am plecat de acasă cu ultimul metrou, cred că era în jur de 11.30 noaptea. Mi-am pus 5 lire pe Oyster. Am făcut cam o oră până la Heathrow. Am ajuns în jur de ora 1 în aeroport. Mi-am luat o cafea, m-am întins vreo două ore pe o bancă acolo și pot spune că a fost unul dintre cele mai frumoase zboruri pe care le-am avut. Servicii bune, nu au fost întârzieri. Aproape că nici nu am realizat că am avut escală. Totul a fost rapid. Cel mai rău a fost că era un zbor de dimineață și a trebuit să plec de seara de acasă. Aș mai fi avut posibilitatea să iau un taxi, care m-ar fi costat între 28 și 35 de lire și mi-ar fi oferit șansa să fi plecat de acasă la 2 noaptea. Dar am preferat să țin banii în buzunar și să iau ultimul metrou.”

Florin, 34 de ani

—————————————

„Locuiesc în nordul Londrei și îmi sunt mai aproape aeroporturile Luton și Stansted. Cel din urmă se află chiar la 20 de minute cu trenul de casa mea, așa că am preferat să cumpăr un bilet cu British Airways. Nu știu cum s-a întâmplat, dar în perioada aceea, adică martie anul acesta, prețurile la British erau mai ieftine ca la Wizz sau Ryanair. Am plătit 139 de lire pentru un bilet dus-întors, cu bagaj de cală. La ei, bagajul de cală este inclus în prețul biletului. Cel mai greu a fost drumul, de acasă la aeroport. A trebuit să iau primul metrou de dimineață. M-am trezit la ora 3, deși zborul era la 9 dimineața. Iar drumul cu metroul a durat cam o oră și 20 de minute, am călătorit practic de la un capăt la altul cu Piccadilly Line. Dar era cea mai ieftină variantă. M-am uitat și pe alte aplicații și am văzut că din centrul Londrei, cum ar fi London Bridge, Victoria, King’s Cross, sunt trenuri către Heathrow care pleacă destul de des și care ajung la aeroport în 15 minute. Dar un drum costă între 30 și 35 de lire. Deci, ar fi trebuit să îmi pun bani pe Oyster ca să ajung în centrul Londrei măcar 5 lire și apoi să plătesc biletul de tren încă 30 de lire, în funcție de stația din care plecam. Am preferat să iau metroul, chiar dacă am mers de m-am plictisit. A fost mai ieftin”, ne povestește Anca, o româncă în vârstă de 28 de ani din Timișoara.

—————————————

„Am auzit de oameni care se duc cu mașina personală la aeroport. Fie roagă un prieten să îi lase și apoi să le ia mașina acasă, fie plătesc parcarea aeroportului pentru câteva zile sau cât stau ei plecați și când se întorc nu mai au grija metroului, taxiului sau a trenului. Un coleg de muncă zicea că a dat vreo 50 de lire pe parcare pentru câteva zile și că i-a convenit pentru că oricum ar fi trebuit să ia un taxi de la aeroport, pentru că zborurile, atât la plecare, cât la sosire au fost la ore târzii. Este și aceasta o variantă.”

Anca, 28 de ani

—————————————

 

 

Aeroportul Gatwick

 

Aeroportul Gatwick este al doilea aeroport internațional din Marea Britanie ca mărime. Este localizat la 45 km sud de centrul Londrei și are două terminale: nord și sud. De pe Gatwick operează atât companii aeriene de linie, cât și low-cost. Aeroportul este ușor accesibil din cele mai importante orașe din zonă, fiind legat de centrele urbane prin rețele bine dezvoltate de transport public. Prin aeroport trec în jur de 55 de avioane pe minut în cursul unei zile.

Cel mai rapid mijloc de transport care leagă centrul Londrei de aeroportul Gatwick este trenul Gatwick Express care pleacă din stația Victoria la fiecare 15 minute. După 12 noaptea, trenul circulă până la primele ore ale dimineții din oră în oră. Călătoria durează în jur de 30 de minute și costă destul: £19.90. Tot din Victoria pleacă spre Gatwick și trenurile Southern, iar călătoria este ceva mai ieftină, £15.20. London Bridge este stația de unde mai puteți pleca către Gatwick la un preț avantajos, tot cu trenurile operate de compania Southern. Biletul costă £10.20 (Anytime) la orice oră, în jur de 9 lire dacă selectați o anumită oră.

O altă opțiune este microbuzul EasyJet care pleacă din stațiile Victoria, Waterloo și Earls Court/West Brompton (http://www.easybus.co.uk/london-gatwick), iar prețul pornește de la £7.95 pentru o călătorie și nu depășește £10.

„Am plecat și m-am întors pe Gatwick anul trecut în vară, când compania EasyJet zbura în România. Acum nu mai operează zboruri către țara noastră. Zborul la plecare a fost în jur de ora prânzului și astfel nu am fost nevoit să mă trezesc cu noaptea-n cap, să iau trenuri de noapte sau taxiuri. Din punctul acesta de vedere a fost ok, pentru că m-am dus liniștit cu metroul până la London Bridge și de acolo am luat trenul. Îmi amintesc că am plătit pentru biletul dus-întors de tren în jur de 15 lire. Am fost mai mult decât mulțumit. De la London Bridge la Gatwick, mai ales pe parcursul zilei, sunt o mulțime de trenuri, din 10 în 10 minute. Unele sunt directe și ajung la aeroport în 40 de minute, pentru altele trebuie să schimbați un alt tren în East Croydon. Am ajuns, fără întârziere, la aeroport și totul a fost ok. La întoarcere a fost la fel, zborul a aterizat la ora 14.00 și astfel nu mi-am mai făcut griji că nu prind nu știu ce tren. Nu eram condiționat de vreun tren anume. Plus că aveam bilet. Cred că de acest lucru m-am bucurat cel mai tare, pentru că era o coadă interminabilă la ghișeele de bilete. Am crezut că nu este adevărat… era imensă. Cred că trebuia să aștepți o oră ca să ajungi să cumperi un bilet. Însă eu am avut biletul cumpărat, poți face și rezervare online, și m-am dus direct la tren”, ne povestește Marian, un român în vârstă de 37 de ani din Slobozia.

„În urmă cu două luni de zile am plecat de pe Gatwick în Barcelona cu British Airways. Am luat o vacanță întreagă de trei zile, pe care am plătit 129 de lire, zbor cu cazare și mic dejun inclus (http://www.britishairways.com/en-gb/destinations/holiday-types/all-inclusive-holidays). Dacă am dat atât pe vacanță, vă imaginați că nu ar fi meritat să dau 50 de lire pentru a ajunge la aeroport. M-am uitat pe internet și am văzut că sunt o grămadă de trenuri care pleacă din centrul Londrei către Gatwick, unele destul de scumpe, am văzut și 25 de lire un drum de la Victoria, dar am văzut și un bilet care era 8 lire, un singur drum de la stația Blackfriars, care este în apropiere de London Bridge. Pentru că mergeam cu un grup de prietene, care locuiau în diferite zone ale Londrei, am venit cu o idee. Să ne strângem cu o seară înainte de plecare la una dintre noi, care locuia în sudul Londrei, și să facem rezervare la un taxi. Ne-am adunat, fiecare a venit pe zi, cu autobuzul, cu metroul, cu ce a fost la îndemână, fără să fie condiționată de timp, și în jur de 1 noaptea am făcut comandă la taxi”, ne povestește Antonia, o tânără de 25 de ani din București.

—————————————

„Zborul era dimineața la 5. Drumul până la aeroport a fost 45 de lire, bani pe care i-am împărțit la 5, câte eram, și asta a fost. Nici nu ne-am mai chinuit să luăm autobuze de noapte, metrouri sau trenuri, să tragem de bagaje. A fost cea mai simplă, confortabilă și ieftină metodă pentru noi. La fel am procedat și când ne-am întors. Când călătorești în grup se merită să mergi cu taxiul.”

Antonia, 25 de ani

—————————————

Diaspora romaneasca_La aeroport. Repede1

 

Spre Luton

 

Aeroportul Luton este foarte popular printre cei care zboară cu companii „low-budget”. Este probabil cel mai folosit de către români, dat fiind că foarte multe locații din România sunt deservite de companii aeriene care zboară la Luton. Din România se poate ajunge pe tărâmul lui Shakespeare, via Luton, din București, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Sibiu, Timișoara și Târgu Mureș.

Aeroportul a fost deschis în 1938 și încă de pe atunci a fost gândit ca terminalul nordic al Londrei, aflându-se la o distanță de 57 de km de centrul metropolei. A fost folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În anii ’50 și ’60, aeroportul a jucat un rol major în dezvoltarea vacanțelor accesibile și a pachetelor de vacanță tip „all inclusive”. El a fost punctul de pornire al acestui sector turistic de succes, găzduind prima companie de zbor de tip „charter”, Euravia. Astăzi, Euravia se numește Thomson Airways și este una dintre cele mai mari companii aeriene de tip „charter”. Aeroportul mai găzduiește și azi această companie, dar și compania Monarch, care tot la Luton și-a început activitatea.

Aeroportul a avut o traiectorie dificilă la nivel financiar: în 1972 era cel mai profitabil aeroport britanic, dar în următoarele două decenii a avut perioade în care opera în pierdere. Mai multe investiții au regenerat aeroportul, iar apariția companiilor cu zboruri ieftine i-a mărit capacitatea. Ryanair a funcționat prima dată la Luton, până să se mute la rivalul Stansted. Și easyJet a contribuit mai târziu la dezvoltarea aeroportului. Astăzi, 11 companii aeriene zboară de la Luton: easyJet, Wizz Air, Ryanair, Monarch, Thomson, EL AL, Atlasjet, Blue Air, TAROM, SunExpress și Air Nostrum.

Lutonul a deservit 10,5 milioane pasageri în 2014. În cea mai mare parte, călătorii se îndreaptă înspre Londra, iar acest lucru este vizibil în partea dedicată sosirilor și în destinațiile de pe afișajul electronic al autocarelor de afară.

 

Transfer mai ieftin

Două din cele trei opțiuni de transfer sunt accesibile de la ghișeele din sala de sosiri. Sunt reprezentate două companii de autocare și, de asemenea, compania de trenuri. În cazul în care nu ați făcut vreo rezervare prealabilă, biletul de autocar costă aproximativ între 15 și 18 de lire până în centrul Londrei, iar autocarele pleacă la fiecare jumătate de oră. Puteți ajunge la mai multe destinații – opririle se fac începând cu Golders Green din nordul Londrei, continuând cu Baker Street și terminând cu stația de autocare Victoria. Autocarul va ajunge la Victoria într-o oră și 20 de minute în afara orei de vârf. Aceasta poate adăuga chiar și o oră la timpul călătoriei. Trebuie ținut cont și de eventualele întârzieri pe care traficul poate să le provoace.

„Eu merg cu autocarul pentru că găsesc prețuri foarte bune. Dacă, de exemplu, fac rezervarea imediat după ce am cumpărat și zborul, și de obicei iau biletele de avion cu două-trei luni înainte, găsesc bilet de autocar cam cu 5 lire pe călătorie. Dacă uit să cumpăr atunci, poate ajung la un 10 lire pe călătorie”, spune Ionel, care locuiește în sudul Londrei.

 

Transfer mai scurt

Cea de-a doua opțiune de transfer între Luton și Londra este trenul. Aceasta este varianta rapidă. Pentru cei care au conexiuni bune din stația King’s Cross St. Pancras, trenul oferă confort și șansa de a câștiga timp. Aeroportul și compania feroviară se mândresc cu faptul că o călătorie spre Londra cu „Luton Airport Express poate dura mai puțin de 60 de minute de la ieșirea din avion până la sosirea în centrul Londrei”.

Stația Luton Airport Parkway a fost deschisă în 1999 și se află la 1,8 km de aeroport. Transferul către și de la terminalul de plecări se face cu autobuze puse la dispoziție de compania feroviară și un bilet costă aproximativ 2 lire. Trenul către centrul Londrei poate să coste între 15 și 30 de lire în funcție de data cumpărării și de ora din zi la care se efectuează călătoria.

„Avem tren din 15 în 15 minute, chiar și mai des, doar că unele trenuri fac aproape dublu în timp. Dacă îl prinzi pe cel rapid, ajungi în 20 de minute la King’s Cross. De acolo nu mai avem decât două stații până în Finsbury Park unde locuim. Când am prins metroul și trenul la fix, am făcut drumul într-o oră, chiar 55 de minute”, spune Alexandra, care folosește aeroportul Luton de două-trei ori pe an.

Trenul oferă conexiuni în toată Londra, dar e mai avantajos pentru cei care vor să ajungă în nordul, nord-estul sau estul capitalei. Pentru cei din sud sau din vest, această variantă aduce cu sine mai multe schimbări la metrou. „De fiecare dată când mergem la Luton, ne gândim prima dată să luăm trenul pentru că e mai rapid. Dar apoi, ne dăm seama că am avea patru schimbări de făcut cu tot cu transferul de la gara Luton la aeroport. Și fiindcă de cele mai multe ori avem bagaje mari, alegem într-un final autocarul, pentru că eliminăm două schimbări”, spune Flavia, o româncă ce locuiește în vestul Londrei.

 

 

Spre Stansted

 

Situat la 48 de km de centrul Londrei, Stansted este un aeroport de asemenea folosit în mare parte de companiile aeriene low-cost, dar și de avioane private, aeroportul fiind folosit și pe traseul vizitelor de stat. În 2014 a fost pe locul patru în clasamentul pe mărime al aeroporturilor britanice, după Heathrow, Gatwick și Manchester.

Lucruri mai puțin știute despre Stansted sunt faptul că este cel mai apropiat aeroport de orașul Cambridge și că este folosit la scară largă pentru transporturi de marfă, având capacitatea de a primi chiar și cele mai mari avioane. Aeroportul a fost deschis în 1943 cu scopul de a fi folosit în război. De aici au decolat nenumărate bombardiere americane, aici au fost depozitate și reparate mii de alte aparate de zbor, iar halele au fost folosite pentru cazarea prizonierilor germani de război.

De la zborurile de tip charter din anii ’50 și ’60, Stansted a crescut cu ajutorul companiilor care ofereau vacanțe „la pachet”. Treptat, capacitatea i s-a mărit și zborurile, inclusiv transatlantice, au devenit regulate, mai degrabă decât charter. Primul an în care numărul de călători a depășit cifra de un milion a fost 1988, după care a urmat o creștere continuă până la vârful atins în 2007, când aproape 24 milioane de oameni au zburat de la terminalul din Essex. În 2014, prin Stansted au trecut aproape 20 milioane de călători.

Aeroportul din nord-estul Londrei este folosit de românii care au plecarea din București și este mai cunoscut pentru destinații de vacanță. Printre operatorii care decolează de la Stansted sunt Air Berlin, Air Moldova, Atlantic Airways, Aurigny, EasyJet, Freebird Airlines, Germanwings, Ryan Air, Tagney Tours, Thomson.

 

Mai ieftin

Transportul în comun către Londra este posibil prin aceleași două opțiuni: autocarul sau trenul. Autocarele National Express deservesc terminalul de pasageri 24 de ore din 24 și au ca puncte de oprire 15 locații în centrul Londrei, plus altele din estul și sud-estul metropolei. De la Stansted există curse spre Victoria în sudul capitalei, spre Liverpool Street în estul centrului, spre London Bridge către sud-est, King’s Cross în nord-centru și către Stratford în estul Londrei.

Autocarele spre Victoria sunt cele mai dese, la fiecare sfert de oră, celelalte destinații având curse la jumătate de oră. Recent s-au făcut îmbunătățiri la rutele de autocar, dar evenimentele neprevăzute din trafic fac această variantă mai nesigură. Celor care iau autocarul li se recomandă să își rezerve cel puțin o oră în plus în traseul lor cu sau de la aeroport.

Costul este, ca și în cazul celorlalte aeroporturi, mult mai mic. O rezervare cu o lună înainte poate găsi prețuri de 8-9 lire pe călătorie, în vreme ce biletul cumpărat în aceeași zi poate să ajungă la 12-15 lire.

„Noi mergem cu autocarul pentru că știu că dacă la aterizare întârzie avionul, pot să iau și următorul autocar fără probleme. Nu știu dacă la tren ar merge asta, că ei au ore exacte la care dau mai ieftin sau mai scump. A întârziat o dată avionul aproape două ore și, pur și simplu, am explicat șoferului. Deși cei de la compania de autocare spun că dacă vrei să fie flexibilă ora la care călătorești trebuie să dai vreo 5 lire în plus, eu nu cumpărasem această opțiune extra. Dar niciodată nu am avut probleme din cauza asta”, spune Floarea, o româncă ce locuiește în sud-estul LOndrei.

 

Mai rapid

Spre deosebire de Luton, cea mai convenabilă opțiune este trenul, care ajunge chiar până la terminalul aeroportului. Ruta către centrul Londrei este mult mai directă și rapidă decât cu autocarul, cu trenuri care pleacă din 15 în 15 minute. Pentru cei din estul și nordul Londrei, această metodă este foarte avantajoasă, pentru că trenul oprește la stația Tottenham Hale și apoi la Liverpool Street.

Biletele cumpărate în avans pot fi găsite chiar și cu 8 lire pe călătorie, dar în general se găsesc cu 12-15 lire. Un bilet cumpărat în aceeași zi este aproximativ 20 de lire pe o călătorie. Ambele stații în care trenul Stansted Express oprește sunt foarte bine conectate la liniile de metrou. Tottenham Hale are linia de metrou Victoria, foarte rapidă, iar Liverpool Street are patru linii de metrou, plus trenuri spre locații precum Enfield, Ilford sau Chingford.

Trenul face 46-48 de minute până la stația finală, dar comparat cu cele aproximativ două ore pe care le-ai petrece în autocar, această variantă este mult mai competitivă. „Biletele pot să coste cam la fel între tren și autocar, depinde dacă cumperi mai din timp. Dar cu autocarul nu se prea merită pentru că poți sta ore întregi. O singură dată am fost, am stat trei ore în autocar din cauza traficului, și de atunci merg numai cu trenul. Știu că trenul oprește într-o singură stație, a doua fiind deja aeroportul. Și te dai jos din tren, urci la sala principală și imediat ești la check-in”, ne spune Augustin, care locuiește lângă Stratford.

 

 

Între taxi și minicab

 

O combinație între serviciul minicab și taxiurile negre londoneze, Uber este una dintre companiile care se bazează pe noile tehnologii digitale și care a avut un succes notabil pe piețele în care a intrat, fie ele din Statele Unite sau UK.

Astfel, serviciul poate fi accesat doar pe internet, prin aplicația mobilă dezvoltată de companie. Inițiativa a răspuns nevoilor clientului modern, care are telefon inteligent și apreciază rapiditatea procesului, inclusiv plata se face prin telefon.

Ei oferă mai multe variante de transport, de la un automobil obișnuit la unul de lux. Prețul cel mai bun îl are serviciul UberX, care concurează cu prețul taxiurilor la comandă, tip minicab. Diferența între serviciul de bază și cel de lux poate fi, pe ruta aeroporturilor Stansted și Luton, chiar și de 100 de lire.

Prețul acestei alegeri depinde și de ora la care chemi taxiul. Când sunt mai mulți călători care cer serviciul, prețul crește până la dublul ratei normale. De asemenea, și blocajele din trafic influențează prețul călătoriei, dacă sunt anunțate staționări, prețul crește.

Prețul cu serviciul de bază la taxiul comandat prin telefon:

Luton – Ealing Broadway = între 47 și 62 de lire

Luton – Stratford = între 68 și 91 lire

Stansted – Ealing Broadway = între 60 și 80 de lire

Stansted – Stratford = între 40 și 55 de lire

 

Transportul cu taxi

Comoditatea unui transport cu taxiul bate și trenul și autocarul. Bagajele pot îngreuna de multe ori un traseu de altfel scurt sau ușor. Cei care nu au legături directe sau care stau departe de stația de metrou sau autobuz de lângă casă se pot gândi la varianta taxi, care te lasă la ușa casei.

Taxiurile negre londoneze sunt, pe cât de renumite, pe atât de scumpe, în vreme ce varianta minicab aduce avantajul unui preț bun pentru relativ același confort. Minicab-urile nu țin cont de timpul petrecut în trafic, prețul lor este în funcție de distanță.

Prețul unui minicab:

Luton – Ealing Broadway = între 40 și 50 de lire

Luton – Stratford = între 63 și 70 lire

Stansted – Ealing Broadway = între 60 și 70 de lire

Stansted – Stratford = între 40 și 47 de lire

—————————————

Link-uri utile

 

Pentru tren:

  • http://www.nationalrail.co.uk;
  • thetrainline.com;
  • redspottedhanky.com

 

Pentru autocar:

—————————————

Autori articol: Anamaria Sandra, Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!