La Calais, totul e pe dos

Articol publicat in sectiunea Imigranţi în UK, UK la zi pe data 9 august 2015

calais_criza_1

La Calais susul e jos şi josul e sus. Tiriştii care anunţă autorităţile britanice că sunt imigranţi în tirurile lor sunt amendaţi drastic pentru trafic de persoane, presa britanică anunţă constant miile de imigranţi cărora li s-a blocat drumul spre Dover, deşi s-a aflat că, de fapt, 7 din 10 imigranţi care forţează graniţa reuşesc să ajungă „dincolo”, iar imigranţii îşi închipuie că în UK totul va fi nemaipomenit, deşi „acolo” li se pregăteşte o viaţă imposibilă.

 

Imigranţii, încolţiţi

Marea Britanie suplimentează cu încă 100 de gărzi la Calais, singura lor menire acolo fiind aceea de a împiedica un număr cât mai mare de imigranţi ilegali să pătrundă în Regat, în condiţiile în care numai în week-end-ul trecut 2.500 de persoane au luat cu asalt graniţa. Poliţia franceză a folosit gaze lacrimogene, precum şi bastoane, pentru a ţine situaţia sub control.

Într-un studiu făcut de britanici în colaborare cu francezii s-a arătat că, pe parcursul a patru luni, 70% dintre imigranţii verificaţi din Calais nu mai sunt prezenţi. Britanicii concluzionează că aceştia au reuşit să ajungă în Marea Britanie, după ce şi-au forţat şansa în mai multe rânduri. Astfel, s-a stabilit că până la 900 de imigranţi ilegali reuşesc să ajungă în Marea Britanie pe această rută, lunar.

Ironia este că, pe măsură ce portul Calais devine mai sigur, imigranţii s-ar putea orienta către alte porturi din Franţa şi Belgia, cu direcţia UK. „Imigranţii sunt disperaţi. Sunt şanse să caute alternative în alte părţi”, a spus John Keefe, purtătorul de cuvânt al Eurotunelului.

 

Tiriştii, încurajaţi să dea o mână de ajutor imigranţilor

Tiriştii sunt puşi într-o situaţie imposibilă: sunt amendaţi atunci când raportează autorităţilor că imigranţi ilegali au pătruns în tirurile lor fără ca ei să realizeze acest lucru. Şi, cum amenzile sunt de mii de lire sterline, tiriştii se gândesc că e mai convenabil să-i lase pe imigranţi să coboare liniştiţi din tiruri, fără a mai anunţa autorităţile.

Şoferii remarcă faptul că, în loc să fie amendaţi atât de usturător, ei ar fi trebuit să fie chiar recompensaţi pentru colaborarea lor cu autorităţile, dar acest lucru nu se întâmplă. În realitate, firmele de transport au adunat în ultimul an 3.300 de astfel de amenzi, însumând o datorie de £4 milioane. Tiriştii şi firmele la care lucrează sunt amendate chiar şi cu £2.000 pe imigrant „traficat”, deşi tiriştii spun că se simt ameninţaţi de asaltul imigranţilor şi de faptul că aceştia uneori chiar le fură din marfa pe care o transportă, fără a avea posibilitatea să intervină.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!