La ce vârstă devin româncele mame

Articol publicat in sectiunea Social pe data 1 aprilie 2016

Vârsta medie la care româncele aleg să devină mame a crescut cu cinci ani din 1990 până acum, ajungând la 27 de ani, chiar 28 de ani în mediul urban, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

 În plus, potrivit unei clinici private de profil din Capitală, media din București depășește 29 de ani.

Astfel, studiul arată că cele mai multe românce dau naștere primului copil între 25 și 29 de ani (peste 35.600 de nou-născuți), ceea ce înseamnă o creștere cu 120% față de anul 1990. Peste 20.000 de femei nasc primul copil între 30 și 34 de ani, ceea ce înseamnă de 3 ori mai mult decât acum 25 de ani.

La polul opus, cea mai dramatică scădere, cu 70%, până la 24.000 de nașteri, se înregistrează în categoria de vârstă 20-24 de ani.

„Femeile vor o carieră, siguranță financiară și abia apoi se gândesc să facă și un copil. Emoțional, multe persoane, bărbați și femei deopotrivă, nu sunt pregătite pentru responsabilitate, angajament și schimbarea stilului de viață, inevitabil în contextul în care apare un copil”, a declarat dr. Chadi Muheidli, medic obstetrică-ginecologie, specialist în reproducere umană asistată, citat într-un comunicat.

„Totuși, trebuie să țină cont de curbele de fertilitate pe care le are femeia, dar și de predispoziția la infertilitate a bărbatului. Perioada optimă, biologic vorbind, este cuprinsă între 20 și 35 de ani. Eu aș recomanda chiar până la 30-32 de ani. Peste această vârstă intervin o serie de argumente contra, dar și de riscuri pentru mamă și copil. În cel mai simplu mod spus, după 35 de ani șansele încep să scadă, iar după 40 de ani, se prăbușesc dramatic”, a adăugat medicul.

Situația este similară și în cazul bărbaților care aleg să devină tați. Dacă în 1990, cei mai mulți bărbați, care deveneau tată pentru prima dată, aveau între 25 și 29 de ani (aproximativ 100.000), acum categoria de vârstă cu cel mai mare număr de tați la primul copil este 30-34 de ani, respectiv 57.000.

Cea mai mare scădere este în categoria de vârstă 20-24 de ani, de 77%, de la 80.000 la 18.000, în timp ce între 25 și 29 de ani, numărul taților s-a înjumătățit. Tot mai mulți bărbați aleg și ei să devină părinți mai târziu. Pe categoria de vârstă de 35-39 de ani, creșterea este de 18%.

„La bărbați se întâmplă altceva: fie fug de responsabilitate, fie au probleme tot mai serioase de fertilitate. Primul este un argument emoțional cu care lucrează psihologul, iar al doilea ține de educația și de grija fiecăruia. În termeni biologici, riscurile se dublează odată cu înaintarea în vârstă a părinților. Complicațiile privind sănătatea micuților sunt remarcate atunci când bărbatul și femeia au peste 40 de ani. Există studii care afirmă că riscul de autism crește de 6 ori în cazul în care partenerul depășește această vârstă, fără să se demonstreze o legătură cu vârsta mamei”, susține dr. Chadi Muheidli.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!