La dentist… de bunăvoie

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti, Sănătate pe data 11 iunie 2015

uk_stomatolog

De cele mai multe ori, românii ajung pe scaunul stomatologului doar atunci când… îi doare sau când au probleme serioase cu dinții și măselele. Mai rar se îndreaptă spre un cabinet când solicită servicii de înfrumusețare sau cosmetizare și foarte rar când merg de bunăvoie, pentru un simplu control.

Există și excepții, iar noi am întâlnit una: un român de 35 de ani din București care se află în Anglia de șapte ani. Negreșit, de șapte ori a trecut pe la medicul stomatolog. Și fără să întâmpine nicio problemă. Doar pentru a se asigura că întreaga dantură este în regulă. Care mai sunt prețurile, dar și motivele pentru care nu amână nicio astfel de programare, ne povestește chiar tânărul bucureștean.

————————————–

„M-am înscris la acest cabinet în urmă cu șapte ani de zile, când, pur și simplu, am vrut să merg la dentist și am căutat ceva aproape de locuință. Nu este un cabinet privat, lucrează prin NHS, dar cine dorește servicii private, de cosmetică, sigur că oferă și astfel de cerințe. Din ce știu eu, toate scanurile, toate rețetele și toate vizitele pe care le faci le trimite apoi la GP, ca astfel medicul de familie să aibă toate informațiile medicale, inclusiv cele stomatologice.

Claudiu, 35 de ani

————————————–

De bunăvoie și lipsit de orice problemă dentară. Așa trece pragul cabinetului stomatologic, de mai bine de șapte ani, Claudiu, un tânăr de 35 de ani din București. Pentru el, un simplu control este oportunitatea de a se asigura că nu își va pierde nicio măsea prea curând.

„La dentist merg o dată pe an, să verific dacă am mici carii sau, pur și simplu, să îmi verific întreaga dantură. Și fac acest lucru regulat. În ultimii șapte ani am fost în fiecare an. Primesc un mesaj cu câteva zile înainte de programare, cu ora și ziua când trebuie să mă prezint la cabinet. În principiu, cred că e foarte bine să faci acest lucru măcar o dată pe an, pentru că, de fiecare dată când merg, îmi face un scan și astfel, pe lângă ce se vede, se poate știi din timp dacă sunt probleme: mici carii ascunse, tartru, probleme cu gingiile, dar și altele”, ne povestește Claudiu despre ce îl determină să meargă regulat la stomatolog.

Tânărul s-a înscris la un cabinet stomatologic în urmă cu șapte ani, iar medicul său este englez. Spune că pentru un simplu control care te poate scuti de eventuale probleme, prețurile sunt pentru orice buzunar. „La cabinetul la care merg eu, un simplu control costă 17 lire, iar dacă se descoperă alte probleme, atunci se plătește separat. Eu am plătit în jur de 60 de lire pentru controlul inițial și pentru un scan la dinți. E un fel de film unde se vede toată dantura. Dar pentru că am vrut să îmi curețe dinții de tartru, am mai plătit încă 32 de lire”, ne spune tânărul.

————————————–

Mai ieftin în România

 

„Cred că dacă cineva are probleme mari cu dinții, se merită să meargă în România și să își rezolve problemele acolo. E mult mai ieftin. De obicei, românii ajung la medicul stomatolog doar atunci când au nevoie sau când au probleme, eu merg regulat tocmai pentru a evita astfel de probleme. Dacă vine vorba de implanturi, carii, curățat rădăcină sau scos nerv, atunci prețurile sunt foarte mari. E scump. Ajunge la 500 de lire doar pentru o măsea, ori cu banii aceștia îți poți rezolva două-trei sau chiar mai multe măsele în România. Depinde de problemele pe care le ai.

Claudiu, 35 de ani

————————————–

 

Albirea dinților, nerecomandată

Albirea dinților a devenit, în ultima vreme, din ce în ce mai căutată în cabinetele stomatologice de către români, însă un zâmbet alb se plătește scump și ascunde… sensibilități.

„Am întrebat de albirea dinților la cabinet și mi-au arătat care sunt variantele, câte nuanțe de albire sunt, care este nuanța dinților mei și la ce nivel de albire pot ajunge, însă doamna doctor a fost foarte onestă și mi-a spus că, deși nu este în favoarea ei să nu îmi recomande acest tratament de albire și astfel să piardă niște bani, să nu fac acest pas pentru că mă expun unor riscuri. Se îndepărtează un strat al dinților și astfel aceștia devin mai sensibili. Prețul ajunge la 200 de lire. Dacă dinții nu ar deveni mai sensibili, cred că aș fi optat pentru acest lucru.”

————————————–

Analize anuale

 

„Tot în fiecare an merg la GP pentru probe de sânge. Vreau să știu dacă este ceva în neregulă. Ultimul lucru pe care mi l-au găsit a fost deficiență de vitamina D. Mi-au spus că este ceva destul de des întâlnit în Marea Britanie și mi-au dat niște suplimente. Căderea părului a fost încă un lucru pe care l-am ținut sub control. Am luat două medicamente naturiste, fără chimicale. Încă nu știu cât de bine funcționează, pentru că abia după opt luni de zile se poate vedea un rezultat concret, însă pentru cei care întâmmpină astfel de probleme e important să știe că lucrurile se pot rezolva doar din interior, prin tratamente. În niciun caz cu șampoane, geluri sau alte minuni. Sau prin transplant.

Claudiu, 35 de ani

————————————–

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!