La GP: banii sau viaţa!

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora, Sănătate pe data 8 mai 2015

uk_NHS_bolnavi in varsta

Doctorii de familie vor putea să-şi taxeze pacienţii cu până la £250 pentru operaţii de rutină raţionate de către sistemul NHS. Şi, când nu cer bani, îşi întreabă pacienţii mai în vârstă: „Eşti pregătit să mori?”

 

Când NHS-ul nu poate să achite, o face pacientul

Doctorii de familie vor vota peste două săptămâni pentru schimbarea unei hotărâri, în urma căreia pacienţii vor putea plăti pentru operaţii minore, precum extirparea aluniţelor şi a chisturilor necanceroase sau tăierea unghiilor crescute în carne. Până nu demult, aceste servicii erau oferite gratuit de către NHS, însă astăzi, în majoritatea regiunilor din Anglia, aceste servicii sunt restricţionate pentru economisirea de fonduri.

Doctorii de familie sunt de părere că pot efectua ei aceste operaţii minore la cabinetele lor, iar taxele nu ar fi exorbitante, ci vor varia între £50 şi £250, au spus aceştia, conform Daily Mail. Doar că unii critici se tem că doctorii de familie vor ajunge să-şi încurajeze pacienţii să facă astfel de operaţii şi în situaţii neurgente şi, în plus, aceştia ar putea acorda mai mult timp clienţilor privaţi în dauna clienţilor neplătitori, rezultând un timp de aşteptare mărit.

Dacă votul este pozitiv, British Medical Association şi NHS England vor decide dacă vor schimba regulamentul.

 

GP-ul, la telefon: „Eşti pregătit să mori?”

Este adevărat. Unele cabinete ale doctorilor de familie au început să-şi contacteze telefonic pacienţii trecuţi de 75 de ani, întrebându-i dacă aleg să nu fie resuscitaţi în cazul în care suferă de o boală terminală şi ajung în stare de comă.

Este un program NHS care încurajează medicii de familie să facă planuri de „sfârşit de viaţă” pentru toţi pacienţii trecuţi de 75 de ani sau chiar şi mai tineri, dar suferind de boli grave, precum cancerul, demenţa, bolile de inimă şi altele. Cabinetele medicilor trebuie să contacteze aceşti pacienţi pentru a stabili dacă să fie resuscitaţi sau nu în cazul în care starea de sănătate a acestora se deteriorează deodată.

Unii doctori povestesc scene groaznice cu bătrâni care, după ce au suferit cu o anumită boală, nu pot muri în linişte, doctorii fiind obligaţi să intervină brutal cu resuscitarea care, în multe cazuri, nici nu are cum să dea rezultate.

Cel mai deranjant este, însă, atunci când un bătrân trecut de 75 de ani, dar în perfectă stare de sănătate, este sunat de către un angajat al GP-ului, ca într-o campanie rece de telemarketing, în căutarea răspunsului în problema resuscitării. Bineînţeles că bătrânul este şocat de o asemenea întrebare şi nici nu poate răspunde pe loc la aşa ceva. Se simte profund rănit. La fel de şocat este şi atunci când merge la GP pentru o verificare de rutină şi este întrebat despre resuscitare.

NHS-ul, în căutarea reducerii costurilor, ia practic în calcul eutanasierea şi intră într-un joc foarte periculos pentru vârstnicii Marii Britanii.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!