La job cu… soția

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Muncă, Poveşti româneşti, Resurse joburi pe data 20 aprilie 2016

uk_joburi pentru cupluri

Nu sunt puțini cei care preferă să fie lângă partenerul de viață, chiar și atunci când vine vorba de job. Iar angajatorii din câteva domenii care le permit cuplurilor să muncească împreună au pe site-urile de recrutare astfel de anunțuri, dedicate în exclusivitate celor care vor să fie împreună… și la serviciu. De exemplu, la o simplă căutare pe internet cele mai multe joburi la care puteți aplica, dacă intenționați să munciți împreună cu soția, prietena, iubita, logodnica… etc., sunt cele de catering, dar și joburile pe navele de croazieră.

Două cupluri de români, unul care lucrează de câțiva ani de zile în micile hoteluri (Bed&Breakfast) din Anglia, iar celălalt care intenționează să plece pe nave de croazieră, ne-au povestit experiențele lor: ce i-a determinat, ce așteptări au, cum și-au găsit joburile, dacă a fost greu sau ușor și cum arată o zi de muncă „împreună”.

 

„Un job pentru cupluri. Cum l-am găsit!?”

După un lung șir de experiențe neplăcute trăite în Londra, Narcisa și Bogdan, doi români din Iași, au ajuns la concluzia că viața în capitala Angliei nu este deloc pentru ei. Așa că au luat în calcul să se întoarcă în România, însă chiar înainte de a cumpăra bilete cu destinația acasă, un prieten le-a dat ideea să își încerce norocul aplicând la joburi dedicate celor care vor să lucreze în cuplu.

„Nu ne doream să ne întorceam acasă în țară, dar eram forțați de împrejurări. Eu nu lucram, iar pe Bogdan îl anunțase managerul său că într-o săptămână nu mai are nevoie de el. Lucra în construcții. Chiria o aveam plătită doar pentru următoarele două săptămâni. Era deja noiembrie, iar joburi în construcții nu prea se mai găseau. Ne-am gândit ca din ultimul salariu al lui Bogdan să luăm bilete de avion, ca să ne întorcem acasă. Eram storși de energie. Deprimați și chinuiți. Eu îmi luasem o grămadă de țepe cu munca, era deja a patra casă în care locuiam în ultimele două luni. Fusesem numai pe drumuri. Am zis că nu-i de noi”, ne povestește Andra în câteva cuvinte despre începutul lor în Anglia.

Chiar în seara în care se uitau să cumpere bilete de avion, „un băiat din casă ne-a spus să ne uităm pe gumtree, pentru că sunt foarte multe joburi pentru cupluri în afara Londrei. Știam că nu avem nicio șansă, dar nu știu cum, de curiozitate, mi-am aruncat un ochi. Nu știu ce m-a făcut, dar am aplicat la câteva, cred că vreo trei. Așa să fie… să nu zic că nu am făcut-o și pe asta. Erau hoteluri în regim de Bed&Breakfast-uri care căutau cupluri care să se ocupe de tot. Nu am mai cumpărat bilete în acea seară, ne-am luat cu altele și am uitat. Cred că a fost un semn, pentru că în dimineața următoare am primit un telefon de la o doamnă… S-a prezentat, era managerul unui Bed&Breakfast situat în Parcul Național Yorkshire Dales, mi-a spus că mai lucrase cu români și că fusese mai mult decât încântată și m-a întrebat direct când putem începe. Am rămas mască, i-am spus că nu avem experiență. Eu lucrasem în curățenie, iar prietenul meu în construcții și mi-a spus: «Perfect!» Că nici nu ne trebuie mai mult. Am crezut că e o țeapă, la câte ne luaserăm până atunci, pentru că femeia a trimis detaliile în ziua aceea, cum să ajungem acolo, cât ne plătește, sarcinile cu ce avem de făcut, și mi-a spus că ne așteaptă. Când i-am povestit lui Bogdan, el a zis din prima DA! Nu mai aveam nimic de pierdut, am luat bilete de tren și am plecat spre nordul Angliei”, ne spune Narcisa.

—————————————

„Eu mă ocup de restaurant, dar și de pregătirea micului dejun dimineața, iar Bogdan de pregătirea camerelor de închiriat… curățenie, reparații, modificări, tot ce intervine pe partea aceasta. Lucrăm șapte zile din șapte. De dimineața de la șase, până după-amiaza la patru. Doar uneori, când mai intervine ceva, munca se prelungește și până la opt seara. Dar nu este obositor, doar dimineața până la prânz este nebunie. Ceea ce este cel mai bine pentru noi este că nu plătim chirie… și asta ne ajută. Banii pe care ar fi trebuit să îi dăm pe chirie merg în contul de economii. Nici pe mâncare nu dăm bani… să nu mai spun de transport. Îmi amintesc că în Londra plăteam și 50 de lire pe săptămână pe un abonament. Aici nu ai nevoie… doar atunci când mergi în orașele învecinate, iar autobuzul costă în jur de trei lire.”

Narcisa, 29 de ani, lucrează împreună cu partenerul ei

—————————————

 

trimiteri-sus-4

Se trăiește bine în Lake District. Mai bine ca-n Londra!

VIAȚĂ DE FAMILIST ÎN UK

Prăjiturile românești, pe mesele englezilor

A venit să-și crească nepoții și a ajuns autoare de carte la Londra

trimiteri-jos-4

 

Muncim împreună!

Odată ce au lăsat Londra în urmă, Narcisa și Bogdan au lăsat și ghinionul. O nouă viața i-a așteptat în Parcul Național Yorkshire Dales.

„Am simțit o diferență de la cer la pământ, din prima secundă, între Londra și locul unde ajunsesem. E liniște la tot pasul. Cuvântul aglomerație nu există în vocabularul celor de aici. Oamenii sunt mult mai calmi, mai primitori, mai respectoși, mai prietenoși. Nu este agitație, nu este nebunie… doar că ești mai izolat… trăiești ca un pensionar. Noi stăm într-un sat care are aproape 3.000 de locuitori. Nu se aud claxoane, nu se aud sirene de ambulanțe, ci doar sunetele naturii, cântecele păsărilor și strigătele animalelor din ogradă. Nouă ne place… este altceva. Nu am avut așteptări, pentru că dezamăgirea era în floare în viața noastră. Însă când am ajuns la Bed&Breakfast-ul unde ne aștepta doamna cu care vorbisem la telefon, am simțit că suntem acolo de ani de zile. Am început munca a doua zi… ne ocupăm de tot… Proprietara are încredere în noi și vine o dată pe săptămână sau chiar la două săptămâni, pentru că știe că ne facem treaba ca la carte, iar turiștii pleacă mulțumiți și fericiți”, ne spune Narcisa.

—————————————

„Pentru cei care au venit în Anglia doar pentru o perioadă sau care au în plan doar să strângă bani într-un timp scurt, cred că varianta aceasta de job, în cuplu, este cea mai bună. Nu plătești nimic, iar toți banii pe care îi câștigi îi pui de-o parte. Salariul este undeva la 1.200 de lire, fiecare, deci nouă ne intră în cont în jur de 2.500 de lire pe lună.”

Narcisa

—————————————

 

Joburi pentru cupluri pe www.gumtree.com

  • https://goo.gl/q31XET: Gardener/Handyman, Cook/Housekeeper. Jobul este dedicat cuplurilor care ar dori să lucreze într-o casă mare din Gloucestershire, în grădinărit, întreținerea casei, curățenie și gătit.
  • https://goo.gl/tvGq98: Jobul este dedicat cuplurilor care sunt interesate să lucreze într-un pub din New Castle.
  • https://goo.gl/CrwxIl: O familie din Cheltenham, Gloucestershire, are nevoie de un cuplu care să ajute la întreținerea fermei pe care o deține. Ea va lucra în casă, la curățenie, gătit, îngrijitul copiilor, iar el în fermă, la îngrijitul animalelor, în special al cailor.
  • https://goo.gl/swFulI: Jobul este în Padstow, Cornwall, unde angajatorii dețin un restaurant, unul dintre cele mai faimoase fast-food-uri din Cornwall. Cei interesați trebuie să își trimită CV-ul și scrisoarea de intenție, iar interviurile au loc pe Skype.
  • https://goo.gl/iJeebn: Jobul este în Lake District și este afacerea unei familii care conduce o cafenea. Se oferă între 8 și 9 lire pe oră. În plin sezon, se arată în anunț, orele de muncă vor fi între 45-55 pe săptămână. Se vor lucra între 5-6 zile. Interviurile au loc pe Skype.

 

Navele de croazieră, o variantă de a lucra cu partenerul

Alina și Silviu, doi tineri români în vârstă de 27, respectiv 30 de ani, au ajuns în Londra în urmă cu doi ani de zile. Planul lor concret a fost să strângă bani, pentru a-și putea permite să cumpere un apartament în Baia-Mare, orașul lor natal. Și spunem „a fost” pentru că tinerii au realizat că în ziua de astăzi nu prea mai poți aduna ban pe ban în străinătate.

„Cheltuielile sunt foarte mari. Prea mari. Plătim foarte mult pe chirie, facturi, abonamente de transport, abonamentele telefoanelor, mâncare și alte lucruri necesare. Oricât de mult muncim, tot nu putem face economii. Adică, nu vreau să vorbesc cu păcat acum, pentru că o ducem mai bine decât în România. În sensul că ne facem toate poftele când vine vorba de mâncare, ne cumpărăm hainele pe care ni le dorim și ne permitem să plecăm de două ori pe an undeva. Anul acesta plecăm în Turcia. Dar planul nostru de a strânge bani ca să ne cumpărăm o casă… a cam eșuat. Nici dacă facem economii la sânge, tot nu am putea aduna suma de care am avea nevoie. Cu toate că muncim amândoi full-time și, în plus, facem over-time câte 10-15 ore pe săptămână. Aproape un salariu întreg pe o lună de zile se duce pe chirie, facturi și mâncare. Viața e prea scumpă în Londra și nu se merită să muncești 10 ore pe zi numai să îți permiți să plătești chiria unui apartament. Nu se merită… așa că ne-am tot gândit cum să facem să ne ducem planul la bun sfârșit. Din ce am mai căutat noi pe internet, am văzut că există joburi dedicate în special cuplurilor pe nave de croazieră. Ne-am gândit la o variantă în așa fel încât să fim împreună”, ne spune Alina.

—————————————

„Am aplicat în urmă cu o lună și jumătate la un job – Sales Consultant – Cruise Ship, pe www.indeed.co.uk. Era vorba de un contract de nouă luni de zile pe o navă de croazieră. Cea mai importantă cerință era experiența în Relații cu Publicul, pe care amândoi o avem. Ne-am trimis CV-urile și scrisorile de intenție și, după vreo săptămână, cineva de la agenția care se ocupă de recrutări ne-a sunat să ne spună că am trecut de selecția CV-urilor și că vor începe să se ocupe de dosarul nostru.”

Alina, 27 de ani, intenționează să lucreze cu partenerul său pe o navă de croazieră

—————————————

 

Ce se cere pentru a lucra pe o navă de croazieră

Tinerii au avut de trecut un interviu, care a avut loc pe Skype, pentru că agenția de recrutare de află în Scoția. Pasul următor este un interviu față în față, ne povestește Alina. Plus un test pe care îl vor da în Glasgow.

„Eu m-am tot interesat, încă de pe vremea când eram în România, de varianta aceasta, de a pleca pe nave de croazieră. Știam că trebuie să faci câteva cursuri speciale, cum ar fi IMO, Ro-Ro Pasagere, și apoi să îți obții carnetul de marinar pentru a putea pleca cu acte în regulă. De fapt, pentru a-ți depune dosarul la o companie de profil. Cu vreo doi ani în urmă, erau destul de scumpe aceste cursuri, peste 1.000 de euro, și nu se făceau mereu. Plus că durau în jur de trei săptămâni. Cred că singurul centru era la Constanța. Când sunasem eu, doar ce se terminaseră, iar următorul curs începea într-o lună de zile. Așa că, dezumflată de aceste piedici, am luat drumul Angliei. Numai că aici nu am găsit ceea ce căutam și ne-am decis să ne întoarcem la prima variantă: navele de croazieră. Ei bine, ceea ce am descoperit, de aici din Londra, prin prisma acestei agenții a fost că există posibilitatea de a pleca fără a obține dinainte toate aceste nebunii de cursuri și documente, însă pregătirea aceasta va avea loc pe vapor. Eu m-am interesat pe forumuri și am citit multe comentarii. Multe cupluri de români sunt plecate pe nave de croazieră. Nu mai este cum era înainte, când se câștigau bani buni… dar până la urmă unde mai este așa? Este muncă multă, dar cu potențial de a avansa destul de repede. Plus că ești cu partenerul. Și plus că mai și călătorești”, ne spune Alina.

—————————————

„Nu se cer prea multe lucruri pentru cei interesați. Diplomele de bac, de la Universitate, unde este cazul, traduse și legalizate. Cazier, la fel tradus și legalizat. Copie după pașaport, neapărat acesta să fie valabil 12 luni, altfel îți respinge dosarul, iar pe parcurs mai cer două recomandări și alte documente prin care să îți dovedești rezidența din ultimul an. Nu se percepe pentru început nicio taxă, însă odată semnat contractul, primii bani pe care îi câștigi în prima lună rămân ai lor. Ai agenției. Aceasta este înțelegerea. Practic, ei îți acoperă cheltuielile pentru acele cursuri speciale pentru a lucra pe o navă de croazieră. Iar tu rămâi cu acele diplome, care sunt valabile cinci ani de zile. Deci, dacă după ce îți termini contractul vrei să pleci să lucrezi la altă companie, te poți duce direct cu tot ce îți trebuie… fără să mai treci prin faza de interviuri și cursuri. În plus, biletul de avion pentru a ajunge la navă ți-l plătești tu. Bani pe care ei îi decontează la sfârșitul voiajului. Acum, dacă ai noroc și nava este în Spania, e numai bine, dar dacă este în Caraibe… nu mai este bine deloc. Mai sunt agenții care îți oferă training-ul necesar înainte de a pleca, bineînțeles, care se plătește din buzunar. E nevoie să ai cam 2.000 de euro dacă vrei un astfel de job (asta dacă ai «norocul» unei plecări de pe alt continent)… bani pe care îi recuperezi apoi în voiaj.”

Alina, 27 de ani, intenționează să lucreze cu partenerul său pe o navă de croazieră

—————————————

 

Joburi pentru cupluri pe nave de croazieră

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!