La liceu, cu note de repetenţi

Articol publicat in sectiunea Social pe data 24 iulie 2014

Rezultatele primei repartizări computerizate confirmă, şi anul acesta, că liceele cu cele mai mici medii de admitere înregistrează rezultate dezastruoase la bacalaureat, în timp ce acolo unde se intră cu medii mari sunt cele mai bune rate de promovare a acestui examen.

Potrivit legislaţiei în vigoare, în învăţământul liceal se pot înscrie şi elevii care au obţinut medii sub 5 la evaluarea naţională. Astfel, în unele licee din toată ţara s-a intrat, şi anul acesta, cu medii mai mici chiar de 3. Originile acestei realităţi sunt în 2009, când a fost introdusă evaluarea naţională, ale cărei note sunt luate în calcul la intrarea în liceu fără examen. Măsurile luate acum cinci ani au avut, potrivit iniţiatorilor, un rol social: niciun copil să nu rămână pe stradă şi, chiar cu note de 2, 3 sau 4, să fie admişi în liceu.

Cum se traduce în cifre, astăzi, acest rol? După prima repartizare computerizată, peste 15.000 de elevi au fost admişi la liceu cu medii sub 5, relevă o analiză realizată de Mediafax.

Clasamentul alcătuit după cea mai mică medie de admitere la liceu pare să fie, şi în 2014, copia celui privind promovarea la bacalaureat. Mai exact, în liceele unde s-a intrat cu medii mari, ratele de promovare a bacalaureatului au fost printre cele mai bune, în timp ce unităţile şcolare care au primit elevi cu medii foarte mici au avut un număr extrem de mic de absolvenţi care au promovat aşa-numitul examen al vieţii.

Aşa stând lucrurile, se poate concluziona că elevii intraţi în liceu cu medie de repetenţie nu pot recupera, în patru ani, lipsurile din cei opt de învăţământ primar şi gimnazial. Lipsuri care, în intervalul 2010-2013, au crescut la circa 209.000 numărul celor care nu au promovat bacalaureatul, potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei.

Pentru a-i ajuta pe cei care nu au luat bacalaureatul, statul a pregătit două măsuri: încă o sesiune de examen şi meditaţii gratuite la proba sau probele de bacalaureat nepromovate.

Ministrul educaţiei, Remus Pricopie, spune că îşi doreşte mult să introducă obligativitatea admiterii în liceu cu minim media 5, dar atât timp cât nu există alternativă educaţională pentru cei cu medii mici, adică şcoli profesionale în toată ţara şi industrie puternică, nu poate risca să ia această decizie. Potrivit ministrului, probabil începând din 2015 ar trebui să nu se mai intre la liceu cu medie sub 5.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!