La multi ani!

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 18 noiembrie 2013

Unsprezece ani din viata unui ziar sunt un intreg univers. Un univers in perpetua schimbare, care nu iși pastreaza coerenta decat fiindca e privit dintr-un punct fix. Dintr-o perspectiva speciala, dintr-un unghi de abordare unic, original, in afara caruia nu s-ar mai intelege nimic, iar zilele ar fi doar un amestec de intamplari bizare, care și-au pierdut semnificatia și au ramas pustii, jocuri de umbre pe un ecran nauc. Un ziar care este cu adevarat prezent in viata unei comunitati creeaza tocmai coeziunea de care este nevoie pentru ca lucrurile care ni se intampla sa dobandeasca un sens. De aceea, unsprezece ani cu „Diaspora romaneasca” nu sunt doar o sarbatoare, ci și confirmarea unei vocatii. A vocatiei de a aduna clipele traite in imigratie și de a le transforma in text, de a gandi textul in pagini și de a construi paginile ca un obiect artistic, cu frumusetile, neliniștile, intrebarile și raspunsurile lui.

Ca inaintea oricarei premiere, echipa „Diasporei” traiește fiecare nou numar al ziarului ca pe un spectacol care trebuie neaparat sa merite aplauzele publicului. Se intreaba daca a sesizat corect importanta fiecarei știri, daca a exprimat cu acuratete semnificatia fiecarui eveniment, daca și-a respectat contractul cu cititorul. Fiindca, deși nu am semnat nimic, fiecare dintre noi are un contract subinteles cu fiecare dintre voi, cei care ne cititi. El prevede ca echipa redactionala sa ofere cea mai buna perspectiva asupra unei saptamani, sa nu alunece pe nicio panta politica, sa spuna lucrurile clar, frumos, curat.

Prin insași existenta lui, ziarul nostru creeaza ritmul saptamanal al unei retrospective și construiește liniile generale ale unei agende de viitor. El aduce spre voi cuvintele cele mai potrivite, intr-o limba romana pe care nu ne putem permite s-o uitam. Și, mai ales, deschide un dialog cu voi, imigrantii romani aflati in UK. Caci voi sunteti personajele principale din fiecare numar al ziarului. Intrebarile voastre ne pun in alerta, eșecurile voastre trec direct prin sufletele noastre, victoriile voastre ne umplu de bucurie și ne reamintesc ca a fi roman nu e o neșansa, ci o mandrie.

De aceea, sarbatorim cei unsprezece ani de existenta a „Diasporei romanești” in UK cu gandul la voi. Cei care faceti ca eforturile noastre sa aiba un rost, cei care primiti cu atentie și exigenta cuvintele noastre, cei care aveti puterea sa judecati daca ele sunt sau nu cele mai potrivite in raport cu realitatea.

La multi ani noua, celor care adunam ramașitele saptamanii pentru a reconstrui filmul ei ascuns, la multi ani voua, celor care ne cititi de unsprezece ani. La multi ani, Diaspora romaneasca, cu și fara ghilimele. 

Autor articol: Radu Ciobotea
Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!