La Multi Ani!

Articol publicat in sectiunea Editorial Sport pe data 7 decembrie 2009

 Ironia sorţii.

Ea a făcut ca acest editorial să fie scris pe 1 decembrie când, înfometaţi, bolnavi şi lipsiţi de speranţă, aniversăm ziua naţională a României.

Din ceea ce văd pe micile ecrane, am lăsat totul deoparte. Dintr-o dată, suntem români. Dintr-o dată, suntem liberi. Dintr-o dată, suntem mândri. Nu contează că habar nu avem de ce suntem aşa. Acum două zile, o parte din români erau mândri că sunt stelişti, echipa din Ghencea învinsese Vasluiul cu 2-1.

Astăzi, acea parte se mândreşte cu buletinul de român. Diferenţa este dată de lipsa cauzei. Pe cine a învins oare România, în afară de locuitorii ei?

Într-o lume în care începem să ne temem şi de umbra noastră, pentru că ea este aceea care ar putea să ne ia serviciul sau să ne răpească visele, sportul este unul dintre puţinele lucruri care ne mai fac să fim mândri. Lucian Bute este campion mondial. Echipa feminină de handbal se poate bate de la egal la egal cu marile puteri ale lumii. Marian Drăgulescu este un gimnast fantastic. Nu, la fotbal nu avem cu ce ne mândri, asta dacă nu cumva scala noastră de valori este legată de cât bem, câte femei uşoare avem, cu ce maşini de fiţe ne deplasăm şi câte tâmpenii debităm într-un minut de interviu.

O imagine cumva tristă, pentru că locurile în care ne mai putem ascunde sunt puţine. Şi vor deveni şi mai puţine.

Gimnastica feminină este în declin, atletismul nu mai există, la rugby nu aş spune că avem cum să contăm, iar de handbalul masculin nu este cazul să mai vorbim. La rând urmează şi alte sporturi.

Din plăcere sau voinţă, vor fi şi ele distruse.

Este 1 decembrie. E ziua ţării. Mă mai uit o dată la pumnul lui Lucian Bute, care l-a încrustat în podea pe Librado Andrade.

La Mulţi Ani, dragii mei români!


Etichete: ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!