La muncă. Fă mai mult!

Articol publicat in sectiunea Muncă pe data 16 februarie 2015

Indiferent cât de mult îţi place meseria ta, va veni o vreme când îţi vei dori o nouă provocare. Îţi vei dori mai multă răspundere. Poate nu doar de dragul schimbării, ci ca să avansezi în carieră. Cum îţi vei convinge şeful să ţi-o acorde?

Învaţă pe cât se poate despre domeniul în care lucrezi. Familiarizează-te cu operaţiunile şi nevoile zilnice ale firmei pentru care lucrezi, dar şi cu provocările care apar. Citeşte publicaţii din domeniul tău, alătură-te comunităţilor şi grupurilor din domeniu de pe internet. Dacă vei fi observat că ai asemenea preocupări, cu siguranţă vei lăsa o impresie bună.

Fii mereu un jucător de echipă. Fii prietenos şi fă-te util tuturor colegilor tăi, nu doar faţă de şefi. Când eşti implicat în discuţii de grup ascultă părerile tuturor şi încearcă să incluzi pe toată lumea.

Afişează zilnic o atitudine pozitivă. Fii amiabil şi politicos cu şeful tău şi întreabă-l în fiecare dimineaţă dacă este ceva ce doreşte să faci în mod special. Fii pregătit să lucrezi până mai târziu dacă va fi necesar.

Preia iniţiativa ori de câte ori este posibil. Preia sarcini pe care nimeni altcineva nu le vrea şi oferă-te să rezolvi orice problemă se iveşte. Explică mereu de ce consideri că poţi întreprinde bine sarcina respectivă.

Evită bârfa de birou. Fii prietenos cu toată lumea fără a fi asociat cu cei ce sunt consideraţi scandalagii sau leneşi. Aceste reguli se aplică chiar şi în afara locului de muncă.

Dă-ţi silinţa ca munca ta să reflecte bine şi asupra şefului tău. Pregăteşte-te pentru toate întrunirile, să arăţi mereu prezentabil şi asigură-te că şeful tău are tot ce-i trebuie atunci când are la rândul său o întrunire.

Încearcă să oferi o soluție pentru orice problemă care apare. Dacă observi anumite dificultăţi sau probleme, discută cu şeful tău şi încearcă să-i oferi cel puţin trei variante de soluţionare.

Rasheed Ogunlaru, unul dintre cei mai de seamă vorbitori motivaţionali, consideră că faptele sunt mereu mai presus de cuvinte.

————————————–

„Trebuie să şi faci, nu numai să dai din gură. Dacă eşti mereu pozitiv, implicat, exact şi faci tot posibilul ca să lucrezi în echipă, şeful tău va observa. În şedinţe trebuie să contribui mereu cu idei noi, dar ascultă şi ce au de zis ceilalţi. Prin sprijinul oferit celorlalţi demonstrezi că eşti pregătit să primeşti mai multă răspundere.”

„În cele din urmă va trebui să-i comunici în mod direct şefului tău că eşti dornic să avansezi în cadrul companiei. Ia-le faţa celorlalţi şi bazează-te pe instinct pentru a purta această discuţie în cel mai oportun moment. Dacă poţi, organizează întruniri periodice cu şeful tău; acesta ar fi prilejul ideal pentru a ridica problema avansării tale.”

„Cheia succesului constă în a da de înţeles că eşti pregătit de avansare, fără să pari insistent sau încrezut. Cere sfaturi despre cum ai putea să-ţi dezvolţi aptitudinile şi să câştigi experienţă. De obicei, când li se cere părerea, oamenii se simt flataţi. Este, deci, o metodă bună de a-i atrage de partea ta.”

Rasheed Ogunlaru

————————————–

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!