La plimbare prin Londra

Articol publicat in sectiunea Timp liber pe data 27 octombrie 2014

London_St Paul_Millennium Bridge

Ziua perfectă în Londra, incluzând cele mai bune lucruri de făcut pentru familii, copii și cupluri.

 

Familii

Dimineața

Mergeți la catedrala St Paul (020 7246 8350; stpauls.co.uk) încă de la ora deschiderii la 8.30am – biletul de familie costă £34.50 – și vizitați cripta, corul și capela americană înainte de deschiderea galeriilor din dom de la ora 9.30 am. Grăbiți pasul apoi spre Whispering Gallery (Galeria Șoaptelor), șoptiți, amuzați-vă, iar după aceea urcați un alt rând de trepte spre Stone Gallery (Galeria Pietrelor), pentru a avea parte de niște priveliști minunate (atenție: toate galeriile sunt închise în condiții meteorologice neprielnice). Traversați podul Millennium pentru a asista la un spectacol gratuit realizat de cineastul britanic Tacita Dean, care are loc la Tate Modern Turbine Hall, intrarea fiind gratuită (cu excepția expozițiilor majore). Locația deține și o cafenea la etajul 5, care oferă o priveliște frumoasă și cafea decentă.

 

La prânz

La sud de Tate Modern, în Blue Fin Building, se află The Refinery (Rafinăria) (0845 468 0186; therefinerybar.co.uk), un restaurant cu tematică industrială, care oferă o varietate de feluri principale și platouri la mai puțin de £10. De asemenea, există destule variante și pentru vegetarieni.

 

După-amiaza

Teatrul Peacock (0844 8710090; sadlerswells.com) este o comoară ascunsă pe Portugal Street, WC2. Aici, la fiecare Crăciun, se pune în scenă producția piesei Snowman; în restul anului, puteți vedea orice, de la Bollywood până la teatru de umbre. După spectacol, îndreptați-vă spre piața Covent Garden, unde mai mereu cineva jonglează cu drujbe sau face giumbușlucuri sub porticul Bisericii St Paul.

 

La cină

Trebuie să mergeți la ShakeShack (020 3598 1360; shakeshack.com). Restaurant originar din Manhattan, este foarte iubit îndeosebi de copii. Este situat în zona de sud-vest a pieței și servește diverse sortimente de hamburger, hot dog, burgeri din ciuperci ș.a.

 

Adulți

Dimineața

Temple Church (templechurch.com), tăinuită pe strada Fleet în spatele unor porți negre impunătoare, este un rar exemplu de biserică rotundă din secolul XII. Situată în vecinătatea templelor de interior și de mijloc, deține efigii cavalerești, găzduiește concerte în mod regulat (în special în timpul Crăciunului), iar slujbele sale sunt acompaniate de un cor. În timpul săptămânii, mergeți pe Fleet Street în sus pe Ludgate Hill la Old Bailey, tribunalul principal al Londrei și, discutabil, cel mai renumit tribunal al lumii.

Aici au avut loc procese de judecată ca cel al lui Krays și spintecătorul din Yorkshire. Galeriile se deschid publicului între orele 10am – 1pm și 2 – 5 pm.

Puteți găsi programul zilnic pentru tribunalele londoneze pe courtserve2.net. Pentru detalii referitoare la Old Bailey, dați click pe Crown Court (Daily) și Central Criminal Court pe pagina live de listări sau sunați la 020 7248 3277.

 

La prânz

La mijlocul săptămânii, încercați El Vino (020 7353 5384; elvino.co.uk) pe strada Fleet (pentru plăcinte cu carne de porc frământate la mână sau Ploughman’s la sub £10), unde puteți trăi atmosfera anti-eroului legal Rumpole din Bailey. La sfârșit de săptămână puteți merge la Tom’s Kitchen (020 7845 4646; tomskitchen.co.uk) din Somerset House, eleganta cafenea cu specific anglo-francez a lui Tom Aiken, unde veți găsi mâncare bună și un sistem gen autoservire. Dacă ajungeți mai devreme, veți plăti în jur de £12 pentru un fel principal sau £29 pentru un platou.

 

După-amiaza

Puteți face un tur de dimineață sau de după-amiază (de la 11.30am sau 2.30pm) și chiar să închiriați un ghid audio (£3.50) la National Gallery (nationalgallery.org.uk), pentru o descindere prin 600 de ani de artă europeană. Apoi puteți servi o cafea sau puteți accesa ArtStart, o arhivă multimedia interactivă care vă permite să vizionați întreaga galerie prin intermediul unui touchscreen. Apoi îndreptați-vă spre sud, traversând Trafalgar Square înspre râu (nu uitați să vizitați în drum uriașul cocoș albastru situat pe the Fourth Plinth (london.gov.uk/fourthplinth). Traversați the Golden Jubilee Foot Bridge (pod pietonal) înspre South Bank pentru a vedea artiști, standuri de cărți, skateboarder-i și o mulțime de evenimente gratuite pe tot parcursul anului.

 

La cină

Skylon (020 7654 7800; skylon-restaurant.co.uk) este un restaurant mare și bine iluminat, situat în Royal Festival Hall cu vedere spre Tamisa, denumit după o instalație ultra modernă construită pentru Festival of Britain. Serviți o masă protocolară în restaurantul Skylon (două feluri de mâncare de la £28) sau una relaxată în rotiseria Skylon (două feluri de mâncare de la £21). Mâncarea este ușoară, cu specific englezesc, cu mult pește și carne.

Autor articol: Cosmin Lungu


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!