Lacrimi de infractor…

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 8 august 2014

Un tribunal britanic a hotărât condamnarea la închisoare a unui român de 30 de ani pentru fraude multiple în sistemul bancar prin furtul datelor personale de pe cardurile de credit ale unor persoane nevinovate. Sentința a fost pronunțată fără a se ține cont de lacrimile acuzatului și de încercările disperate ale acestuia de a înduioșa completul de judecată pentru a obține clemența.

 

Doi ani de închisoare

Sandu Nicolae Lăcătuș a pretins că este doar „un străin nevinovat”, ajuns să comită infracțiuni în Marea Britanie pentru că nu cunoaște legile acestei țări și că o rețea infracțională a profitat de naivitatea lui. Apoi el a invocat argumentul paternității, clamând că soția sa este însărcinată. A făcut toate acestea în speranța că va reuși să își păstreze libertatea, deși se afla în boxa acuzațiilor pentru că a falsificat carduri bancare.

Judecătorul Cristopher Prince nu a putut fi sensibilizat de tertipurile folosite de tânărul originar din România. Acesta a pronunțat sentința de condamnare a românului, în 1 august, la tribunalul Durham Crown Court, argumentând că bărbatul a acționat deliberat, comițând infracțiuni sofisticate și atent studiate.

Sandu Nicolae Lăcătuș a izbucnit în plâns, la finele procesului juridic, în momentul când a aflat că a fost trimis la închisoare pentru următorii doi ani.

 

Filmat, dar nevinovat…

Românul Sandu Nicolae Lăcătuș, în vârstă de 30 de ani, a ajuns la tribunal sub acuzația că a comis trei fapte infracționale, constând în copierea datelor de pe cardurile bancare ale altor persoane, cu scopul de a le falsifica și a comite fraude. Acesta a refuzat inițial să își recunoască faptele, deși fusese filmat la o stație de carburanți Tesco din orașul Bolton (comitatul Lancashire – nord-vestul Angliei), în luna aprilie a acestui an, respectiv în localitățile Newton Aycliffe și Durham City, mai târziu cu aproximativ o lună.

Lăcătuș a mai fost filmat, de alte trei ori, în timp ce monta la un bancomat din Newcastle (nord-estul Angliei) un dispozitiv de „memorare” a datelor confidențiale de pe cardurile bancare ale utilizatorilor, în timp ce aceștia extrăgeau sume de bani.

 

Urmează deportarea

Sandu Nicolae Lăcătuș a fost arestat pe autostrada A1 în apropierea orașului Leeds din nordul Angliei, în 19 mai, în timp ce conducea autoturismul personal, un Vauxhall Astra, de culoare albastră.

Toate instrumentele folosite de acesta pentru a comite fraude au fost confiscate și distruse.

Românul nu se află la prima condamnare în Marea Britanie. El a mai fost închis în 2009, când a încercat să extragă din perete un bancomat, folosindu-se de o rangă. El nu a fost deportat după ce și-a ispășit pedeapsa.

Acum, Lăcătuș va petrece doi ani după gratii, lungimea pedepsei atrăgând obligativitatea deportării sale, imediat după ceva fi eliberat.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!