Laserul de la Măgurele, gata de montare în vară

Articol publicat in sectiunea Social pe data 5 februarie 2016

Asamblarea celui mai puternic laser din lume va începe în iunie-iulie la Măgurele, a declarat, pentru Mediafax, profesorul Nicolae Zamfir, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) și al Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

Prima componentă a celui mai puternic laser din lume este gata, urmând să fie adusă în bucăți, pentru a fi asamblată la Măgurele, începând cu iunie-iulie, a spus el.

În ceea ce privește implementarea proiectului ELI-NP, profesorul Nicolae Zamfir a explicat că lucrările au ajuns la jumătate. „Sperăm să terminăm cu bine prin decembrie 2018, momentan suntem exact la mijloc din punct de vedere al timpului și al implementării propriu-zise”, a adăugat el.

„Sunt patru componente majore ale implementării. În primul rând este clădirea, care este aproape gata. După spusele constructorilor, probabil că undeva spre sfârșitul lunii martie se va termina construcția și urmează etapa de testare a clădirii. Asta înseamnă că trebuie să răspundă la toți parametrii pe care i-am cerut în caietul de sarcini, prin contract. Aici vorbesc de condiții: temperatură, umiditate, stabilitatea la vibrații și toate condițiile impuse care trebuie testate”, a explicat Zamfir.

În ceea ce privește mutarea efectivă a cercetătorilor în clădirea care va găzdui cel mai puternic laser din lume, aceasta se va face cel mai probabil în iunie, a anticipat Zamfir.

„Sperăm ca în iunie să avem clădirea autorizată pentru funcționare. În acel moment se vor aduce celelalte două componente care înseamnă lasere de mare putere și sistemul de fascicul gamma. Deja s-a finalizat realizarea primului laser de 10 petawați din lume, a avut loc și o ceremonie la Paris, iar componentele sunt încă acolo și vor fi aduse începând din iunie și de atunci va începe montarea lui”, a explicat Zamfir.

Deși proiectul ELI-NP este cunoscut drept „Laserul de la Măgurele” sau „cel mai puternic laser din lume”, în realitate, el are în componență două lasere de 10 petawați, însemnând 10% din puterea Soarelui. Profesorul Zamfir se referă la cele două lasere drept „brațe” ale întregii structuri, la care se adaugă și alte câteva lasere de mai mică intensitate.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!