Laserul de la Măgurele, revoluționar

Articol publicat in sectiunea Social pe data 4 martie 2016

Laserul de la Magurele„Groundbreaking” este cuvântul pe care cercetătorii din toată lumea îl folosesc pentru a descrie experimentele și descoperirile care se vor face la Măgurele, odată ce va fi funcțional cel mai puternic laser din lume și echipamentul gamma care îl însoțește.

„Groundbreaking” este folosit în lumea cercetării pentru a descrie situații aflate la limita realității cunoscute de oamenii de știință, descoperiri cu un impact major la nivelul cercetării științifice. Denumit pe scurt Laserul de la Măgurele, echipamentul care urmează să fie instalat din această vară este mult mai complex decât relevă simpla descriere folosită pentru publicul larg, relatează Mediafax într-un reportaj,

În realitate, „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP) este format din două componente: prima este formată din două lasere de mare putere (două brațe a câte 10 petawați fiecare, 10 petawați însemnând 10% din puterea Soarelui), și un generator de radiații gamma cu caracteristici performante, unice în lume, a explicat directorul proiectului, academicianul și profesorul Nicolae Zamfir.

 

Experimentele, după 2018

Cele două componente sunt de o mare complexitate, iar pentru montarea lor, care se aseamănă cu asamblarea unei stații spațiale, spune profesorul Zamfir, a fost necesară construirea unui complex întreg de cercetare pe platforma de la Măgurele. Asamblarea echipamentelor se va finaliza în 2018, iar după aceea vor începe experimentele.

Cercetătorii își propun să găsească soluții și răspunsuri pentru o serie de probleme pe care încă nu le știm sau nu le putem încă rezolva. Spre exemplu, o aplicație care ar putea rezulta din experimentele făcute la Măgurele este o metodă revoluționară pentru tratarea cancerului, acolo unde nu se mai poate interveni chirurgical. Alte aplicații ar fi simularea radiației cosmice pentru a vedea cum se comportă materialele din care sunt făcute stațiile spațiale sau navetele spațiale pentru o călătorie de lungă durată cum ar fi o viitoare misiune spre Marte.

De asemenea, cercetătorii își propun să găsească răspunsuri la probleme de fizică teoretică, cum ar fi distribuția elementelor în Univers. Nu în ultimul rând, la ELI-NP s-ar putea accelera particulele cu ajutorul laserului, metodă care ar putea înlocui pe viitor tehnologia folosită acum la CERN, adică marile acceleratoare de particule care au niște costuri de construcție și operare astronomice.

Rolf-Dieter Heuer, fost director general al CERN (Organizația Europeană de Cercetare Nucleară) în perioada 2009-2015 a declarat, pentru Mediafax, că laserul de la Măgurele va permite atragerea celor mai bune „creiere” din afara României.

ELI-NP va fi următorul pas în tehnologia științifică, iar într-un viitor nu foarte îndepărtat, dacă se dovedește un succes, atunci este posibil să înlocuiască tehnologia marilor acceleratoare de particule, a afirmat el.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!