Laureat Nobel, impresionat de o tânără din Constanța

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume, Poveşti româneşti pe data 10 mai 2016

Elif Memet

Elif Memet, o tânără din Constanța de numai 20 de ani, în prezent studentă la Universitatea Columbia, a fost aleasă de laureatul Premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, pentru a-i coordona cercetarea în inegalitate economică, fiind singura elevă din anul întâi care reușește acest lucru.

Elif Memet, absolventă a Liceului Internațional de Informatică din Constanța, pe care l-a absolvit ca șefă de promoție, a fost admisă anul trecut la Universitatea Columbia, cu bursă integrală, datorită rezultatelor excepționale avute în sectorul academic, prin rezultatele deosebite obținute la olimpiade și concursuri, atât naționale, cât și internaționale, transmite Mediafax.

„Dar oportunitatea unică vine din faptul că a fost aleasă pentru a-și realiza cercetarea cu laureatul Premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, o poziție inimaginabil de competitivă de altfel, fiind singura elevă de anul I care reușește acest lucru, în rest dl. Stiglitz coordonând doar lucrări de doctorat sau master”, spun reprezentanții Liceului Internațional de Informatică, potrivit Mediafax.

 

I-a citit majoritatea cărților

Elif s-a declarat fascinată de lucrările lui Joseph Stiglitz încă din clasa a VIII-a, când i-a citit primul articol, iar de atunci i-a citit majoritatea cărților, printre care „În cădere liberă”, „Globalizare, speranțe și deziluzii” sau „Mecanismele globalizării”.

Ea a fost acceptată de curând printre cei zece Science Research Fellows admiși pe an, primind în același timp și o bursă de 10.000 de dolari pentru a-și realiza lucrarea de cercetare în timpul verii. Tema de cercetare aleasă de ea nu este hotărâtă încă, Elif oscilând între „Relația dintre inegalitatea economică și sistemul de sănătate american” și „Relația dintre schimbările climatice și inegalitatea economică”.

 

Vorbește șase limbi străine

Elif Memet1

Elif Memet este vorbitoare de șase limbi străine, a fost cel mai tânăr delegat la Harvard WorldMUN – Bruxelles 2014, a participat la Doha Gathering of all Leaders in Sport Forum 2013, iar anul trecut a fost invitată la Casa Albă în urma câștigării unui concurs internațional de eseuri, ea ocupând primul loc pe Europa.

Eseul realizat de, pe atunci, eleva din Constanța a răspuns la întrebarea „Cum se poate eradica sărăcia globală de către cetățenii lumii?”, iar soluția dezbătută în ansamblu de Elif Memet propunea microfinanțări în agricultură.

Ea a participat la acest concurs alături de peste 1.000 de elevi din 65 de țări. Clasându-se pe locul 13 la nivel mondial și prima din Europa, Elif a fost invitată la ceremonia de premiere ce a avut loc la Washington.

Cercetarea nu este singurul domeniu de activitate al tinerei, în această perioadă ea ocupând funcția de ambasador al Colegiului Columbia, făcând parte din Columbia Energy Club, Columbia Financial Investment Group, Lion Fund (fondul de investiții al Universității), este membră a board-ului Columbia Club of New York, cel mai tânăr membru al Consiliului de Afaceri Româno-American, coordonatoarea Ligii Studenților Români din Străinătate – filiala SUA și asistenta personală a prințesei Marina Sturdza.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!