Le Monde: „Ofensiva contra lui Ponta, punct-cheie în modernizarea României”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 12 iunie 2015

Duelul dintre președintele liberal Klaus Iohannis și premierul social-democrat Victor Ponta se înăsprește după ce coaliția majoritară de centru-stânga din parlamentul român a respins solicitarea justiției de a-i ridica imunitatea lui Ponta pentru a fi urmărit penal. Șeful Guvernului este vizat de o anchetă penală pentru corupție din 5 iunie, zi în care președintele i-a cerut demisia. Ofensiva procurorilor împotriva premierului este punctul-cheie al unei bătălii pentru modernizarea uneia dintre cele mai sărace țări din UE, comenta miercuri cotidianul francez Le Monde.

Victor Ponta, aflat la putere din 2012, „nu este pregătit să cedeze și se agață de majoritatea de care dispune în Parlament pentru a rămâne în post”, scrie Mirel Bran, corespondentul Le Monde la București, citând declarația prin care Ponta a denunțat că „scopul acuzării (sale) este schimbarea guvernului și majorității parlamentare”, insistând că „un guvern poate să fie schimbat doar prin alegeri și un vot în Parlament” și subliniind că „orice altă metodă este o lovitură de stat”.

Premierul social-democrat, în vârstă de 42 de ani, a fost înfrânt de liberalul Klaus Iohannis, în vârstă de 55 de ani, în alegerile prezidențiale din noiembrie 2014. Cu o cotă de popularitate de 70%, noul președinte, care provine din cadrul minorității germane, le-a promis românilor să consolideze independența justiției, într-o țară afectată de o coruptie instituționalizată.

De la aderarea României la Uniunea Europeană (UE), în ianuarie 2007, un grup de tineri procurori formați după modelul occidental a început o operațiune de tip „mâini curate” care a zguduit eșicherul politic, comentează Le Mode, referindu-se la celebra operațiune italiană în lupta împotriva mafiei. În ultimii trei ani, peste 3.000 de miniștri, deputați, senatori, primari și funcționari de rang înalt au ajuns la închisoare.

Această schimbare în justiția românească îngrijorează numeroase personalități, într-o țară în care corupția este „monedă curentă” de la căderea regimului comunist, în urmă cu un sfert de secol. „Ofensiva procurorilor vizând premierul, inculpat pentru fals, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, este punctul-cheie al unei bătălii care vizează să modernizeze una dintre cele mai sărace țări din UE”, comentează Le Monde, apreciind că bătălia este „departe de a fi câștigată”.

„Este o zi tristă pentru România și pentru miile de cetățeni care cred în valorile democratice”, citează publicația declarația președintelui Iohannis de după refuzul deputaților socialiști de a-i ridica imunitatea premierului lor. „Distrugerea unor instituții și principii pentru salvarea carierei politice a unei singure persoane este inacceptabilă într-o democrație”, adaugă el.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!