Lectia de karate

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Diaspora, Muncă, Poveşti româneşti pe data 11 noiembrie 2013

Londra_Vasile Munteanu_Karate_colaj1

„Daca vrei sa ai parte de SANATATE, de o EDUCATIE in plus, daca vrei sa ai DISCIPLINA in viata, vino sa faci SPORT cu noi.”

Acesta este mesajul pe care antrenorul Vasile Munteanu, un tanar de 24 de ani din Targoviste, il transmite tuturor celor care sunt interesati de karate. De curand, tanarul roman care practica acest sport de la varsta de patru ani si-a deschis propriul club, unde preda cursuri de aparare si initiere. In fiecare zi de sambata, de la ora 14.00, atat copiii, cat si adultii care vor sa faca miscare, dar si sa descopere mai multe despre aceasta arta martiala, sunt asteptati in Walthamstow (YMCA Leisure Centre), 642 Forest Road, E17 3EF.

 

Doua decenii de karate

Vasile Munteanu a pasit pentru prima data in Londra in decembrie 2011. A lasat Romania in urma, la fel ca multi altii, cu speranta ca pamantul englezesc ii va aduce o viata mai buna. Pasionat de karate, un sport pe care il practica de 20 de ani, s-a inscris ca si sportiv la Chelsea Karate Club.

„In Romania am terminat Facultatea de Educatie Fizica si Sport Babes-Bolyai din Cluj si am fost antrenor de karate si la Targoviste, dar si la Cluj, in timpul facultatii. Am antrenat de la copii de gradinita pana la adulti care aveau peste 40-50 de ani. Am participat la competitii nationale, europene, mondiale. In Londra, am inceput ca orice alt roman, in constructii, apoi am fost operator calculator si in timp, mi-am gasit ceva in domeniul meu. Am fost sportiv la Chelsea Karate Club si usor-usor, am inceput sa ii antrenez pe cei foarte bine pregatiti care mergeau la competitii. La Chelsea Karate Club am stat din decembrie 2011 si pana in vara acestui an, cand  am decis sa imi deschid propriul meu club, cu elevii mei”, povesteste tanarul sensei.

—————————

„Se incepe de la centura alba si, in decurs de cativa ani, se poate ajunge la centura neagra. Eu am centura neagra 2 dan. In momentul in care ajungi la centura neagra, incep gradele superioare, de la 2 dan la 10 dan, cand devii maestru. Pana atunci ai de invatat, tot timpul in karate ai de invatat ceva nou.”

Vasile Munteanu, 24 de ani, antrenor de karate

—————————

 

Ora de karate

Hotararea de a deschide un club a luat-o dupa ce a primit sfatul acesta de la antrenorul sau de club. Si fratii sai din Romania, spune Vasile Munteanu, l-au sustinut in aceasta decizie, mai ales ca amandoi sunt antrenori de karate in tara. Fratele cel mare este membru in comitetul director al FRK (Federatia Romana de Karate).

„Dorinta de a preda si de a arata mai departe ceea ce am invatat eu de-a lungul timpului au stat la baza acestei decizii. Cei care vor sa vina in fiecare sambata de la ora 14.00 trebuie sa stie ca nu exista o limita de varsta. Nu conteaza daca este barbat sau femeie, nu exista criterii de selectie. Elevii mei sunt de la copii de trei ani pana la adulti de peste 50 de ani. Costul unui antrenament este de 7 lire pe ora. Nu este nevoie de echipament special sau centura… ci doar in cazul in care cineva doreste sa faca performanta”, spune antrenorul.

 

Un club cu semnatura England Karate Federation

Londra_Vasile Munteanu_Karate2

„Clubul nostru este afiliat la o asociatie sportiva, England Karate Do Federation, iar aceasta asociatie este afiliata la Federatia Nationala de Karate (England Karate Federation). Prin recunoasterea aceasta, sportivii la examenele de grad primesc diploma, iar cand se inscriu primesc pasaport sportiv sau carnet de licenta, unde se noteaza fiecare grad obtinut, competitiile la care a participat, stagiile de pregatire cu alti maestrii. Toate acestea sunt recunoscute peste tot in lume. Participam la competitii locale, nationale si internationale”, spune antrenorul de karate Vasile Munteanu.

—————————

„Karatele nu este un sport violent, este autoaparare. Prin karate, inveti sa te autocontrolezi. Este cea mai veche arta martiala ce utilizeaza tehnici de lovire cu bratele si picioarele. In karate nu se foloseste violenta. In competitii, loviturile mai dure sunt penalizate.”

Vasile Munteanu,  24 de ani, antrenor de karate

——————————

Un mod de autoaparare

Majoritatea celor care vin la curs sunt romani, dar sunt si persoane de alte nationalitati, printre care si englezi, spune tanarul antrenor: „Romanii spun ca au ales sa vina la clubul de karate din dorinta de a-i indruma pe copiii catre un sport, sa le ofere o educatie in plus. Mai sunt si cei care au practicat karate si vor ca si copiii lor sa practice acest sport. Iar englezii care vin la club au ales acest sport in primul rand pentru miscare, dar si pentru autoaparare. In general, fetele sunt cele vin special pentru a invata sa se apere, in cazul in care au probleme pe strada. In momentul in care cineva se inscrie la karate, fie copil, fie adult, semneaza o cerere de inscriere prin care nu au voie sa foloseasca ceea ce invata la karate in scopuri huligane sau sa se bata la scoala. Doar autoaparare. S-a intamplat de cateva ori sa imi spuna copiii ca s-au legat de ei alte persoane pe strada si au recurs la cateva tehnici pentru a se autoapara, nu pentru a se lua la bataie.”

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!