Lecție la Southampton

Articol publicat in sectiunea Stranieri pe data 7 noiembrie 2014

557 florin gardos

Southampton reuşeşte în acest an să depăşească orice aşteptări. Echipa stă pe un neașteptat loc 2 în Premier League, o clasare peste nume ca Arsenal, City sau Manchester United. Vestea nefericită pentru Florin Gardoş este că apărarea se descurcă excelent, iar şansele la un tricou de titular sunt foarte mici, măcar și în acest moment.

Southampton presta anul trecut un joc spectaculos şi rezultate extraordinare. Sub bagheta lui Mauricio Pochettino, ei reuşeau să atragă admiraţia fanilor Premier League. Reversul medaliei nu s-a lăsat așteptat și a sosit în varăs. Prestaţiile fericite au atras atenţia celor mari din Premier League, care au încercat să se hrănească din adunarea de talente pe care o propunea Southampton.

Mauricio Pochettino a fost convins să preia banca lui Tottenham, Luke Shaw s-a transferat de Manchester United, Adam Lallana, Dejan Lovren şi Rickie Lambert la Liverpool, iar Calum Chambers a ajuns la Arsenal. Formația care impresionase se destrămase după ce oamenii importanți ai echipei au ales să-şi despartă drumurile de Southampton. Ironiile pe seama formației au curs şi foarte puţini erau cei care le mai dădeau şanse la prima jumătate a clasamentului în acest sezon.

Pentru ce a vândut Southampton a încasat în total 119,53 milioane de euro. Conducerea clubului a dat dovadă inspirație în negocieri, iar pentru fotbaliştii plecaţi s-au obţinut sume imense. United a plătit 37,5 milioane de euro pentru Luke Shaw, un fundaş stânga de doar 19 ani. Paul Scholes s-a arătat deranjat de preţul plătit de fosta lui echipă: “Plăteşti aceşti bani pentru un atacant care marchează minimum 20 de goluri pe sezon”, declara pe atunci jucătorul lui United.

Pentru Lallana Liverpool a achitat 31 de milioane de euro, iar Lovren a fost cumpărat de “cormorani” cu 25,3 milioane de euro, în timp ce pentru veteranul Lambert au plătit 5,5 milioane de euro. Suma de 119,53 milioane de euro a fost întregită de cei de la Arsenal, care l-au transferat pe Calum Chambers pentru nu mai puțin 20,23 de milioane de euro.

Numai că aceeași pricepere a dovedit-o Southampton cân a venit vorba de planul de reconstrucție. A fost adus Ronald Koeman, un antrenor din școala olandeză obişnuit cu reconstrucţia, dar şi cu lucrul cu jucători tineri. Faţă de cei de la Tottenham, care au investit banii primiţi pe Bale într-un lot de jucători care a dezamăgit, cei de la Southampton au transferat fotbaliști care au reuşit să ridice nivelul valoric al echipei.

Cel mai scump a fost Sadio Mane, pentru care Salzburg a acceptat 15 milioane de euro. Apoi, s-au plătit 14,9 milioane de euro pentru Shane Long (Hull City), 14 milioane pentru Dusan Tadic (Twente), 12,5 milioane de euro pentru Fraser Forster şi 6,8 milioane de euro pentru Florin Gardoş. Culmea, Graziano Pelle, golgheterul echipei din acest sezon, nu a fost cel mai scump jucător, el costând 10 milioane de euro.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!