Legea amnistiei, respinsă de Parlament

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 21 noiembrie 2014

Camera Deputaților a respins prin vot, marți, Legea amnistiei și grațierii. Votul a fost unul covârșitor: 293 de deputați din 297 prezenți au votat împotriva proiectului de lege. Subiectul nu a mai fost dezbătut, ci supus direct la vot. Marian Neacșu, liderul deputaților PSD, a dat asigurări anterior că social-democrații vor vota pentru respingerea legii. Camera Deputaților este cameră decizională.

Subiectul a fost introdus în Parlament pe neașteptate și era cât pe ce să fie votat la data de 10 decembrie 2013, zi pe care presa și Opoziția au numit-o „marțea neagră”. Atunci, inițiativele legislative au fost votate la foc automat, fără o dezbatere consistentă. Proiectul a fost scos de pe ordinea de zi după ce PNL s-a răzgândit și nu a mai dorit să îl susțină și, în ciuda solicitărilor repetate ale Opoziției, PSD a refuzat să îl repună pe ordinea de zi pentru a fi respins și subiectul încheiat.

ACL și Klaus Iohannis, candidatul alianței la alegerile prezidențiale, au susținut în repetate rânduri pe parcursul acestui an că alianța PSD-UNPR-PC a ținut proiectul la sertar așteptând ca Victor Ponta să câștige alegerile prezidențiale și legea să fie votată fără a exista riscul scandalizării opiniei publice.

Mai mult, Klaus Iohannis l-a provocat pe contracandidatul său Victor Ponta să hotărască „bărbătește” convocarea Parlamentului și respingerea acestei controversate legi cu două zile înainte de alegerile prezidențiale. Victor Ponta nu a acceptat. După victoria categorică obținută de Klaus Iohannis în alegerile prezidențiale, Valeriu Zgonea și Victor Ponta au acceptat ca legea să fie pusă de urgență pe ordinea de zi și au susținut că PSD va vota pentru respingerea ei. Numeroși lideri PSD, inclusiv Liviu Dragnea, au opinat că Legea amnistiei e posibil să fi fost unul dintre lucrurile cheie care au înclinat balanța în favoarea lui Iohannis.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!