Legea anti-fumat a intrat în vigoare

Articol publicat in sectiunea Social pe data 18 martie 2016

fumatul_interzisLegea care interzice fumatul în spațiile publice va afecta grav cel mult 5% din restaurantele și cluburile din România, iar unul dintre primele efecte a fost cererea mai mare pentru spațiile cu terase pentru restaurante sau cluburi, afirmă reprezentanții companiei de consultanță imobiliară Regatta Real Estate, într-un comunicat.

Legea prin care se interzice complet fumatul în toate spațiile închise va intra în vigoare pe 16 martie.

„Legea antifumat va crea mici probleme pentru că sunt foarte dure normele de aplicare. Inițial va fi un șoc și consumul va fi afectat, dar apoi clienții se vor obișnui. Estimăm că maxim 5% din restaurante și cluburi vor fi afectate grav de această lege. Constatăm o ușoară creștere a cererii de spații cu terasă sau grădină, care vine din partea operatorilor de restaurante, cafenele sau baruri”, a spus președintele Regatta Real Estate, Eduard Uzunov, citat de News.ro.

Consultanții estimează că fumătorii „probabil vor reveni în locații după câteva luni de absență”, iar patronii se vor adapta prin investiții în sisteme de încălzire a teraselor pentru sezonul rece, spre exemplu.

„Impactul legii va fi mai mare asupra cluburilor și barurilor decât asupra restaurantelor. Clienții vin la restaurant ca să mănânce, nu ca să fumeze”, a mai spus Uzunov.

Un alt efect al legii antifumat este creșterea cererii pentru spații de la companii care doresc să deschidă așa-numitele cluburi private de trabucuri, des întâlnite în străinătate, în care nu au acces decât membrii.

„Aceste cluburi reunesc oameni care împărtășesc aceeași pasiune și nu de puține ori aici se discută afaceri”, mai afirmă Eduard Uzunov.

Aproximativ 5 milioane de români fumează, iar România nu era printre ultimele țări din Europa în ceea ce privește legiferarea fumatului în spațiile publice. În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spatiile publice închise, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Rămâne de văzut cum se vor adapta românii la noile reguli. Cel mai probabil autoritățile vor fi stricte, cel puțin în primă fază, cu aplicarea acestei legi, apreciază experți citați de Mediafax.

Ce prevede legea

Conform legii care se va aplica în România, fumatul este interzis în „orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spațiile de la locul de muncă și în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spațiu închis sau în aer liber.

Interdicția se aplică și în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private. Fac excepție celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță.

Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea următoarelor condiții: să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea și stingerea incendiilor și să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Cameră pentru fumat”, „Loc pentru fumat”.

Legea interzice și comercializarea produselor din tutun în unitățile sanitare și cele de învățământ, de stat și private, precum și vânzarea la bucată a țigaretelor, țigărilor de foi și cigarillos.

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității, la a doua abatere.

Săvârșirea unei noi abateri la prevăzută de legea antifumat se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!