Legea Big Brother, invalidată de justiţia europeană

Articol publicat in sectiunea Social pe data 21 aprilie 2014

telefoane ascultate

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a invalidat directiva europeană privind păstrarea datelor de trafic informaţional, cunoscută şi ca Directiva Big Brother, anunţă APADOR-CH. Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului cere autorităţilor române să abroge legea care transpune această directivă.

Directiva Europeană 2006/24/EC impunea obligaţia statelor de a colecta date privind comunicaţiile electronice şi de telefonie ale cetăţenilor pentru o perioadă de cel puţin şase luni. Directiva a fost transpusă în legislaţia românească prin Legea nr. 82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului.

Această lege a fost adoptată „în ciuda opoziţiei societăţii civile şi cu toate că o lege similară fusese declarată neconstituţională, prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 1258 din 8 octombrie 2009”, arată APADOR-CH, potrivit Mediafax.

Legea adoptată în iunie 2012 nu a fost contestată la Curtea Constituţională, nici de opoziţia politică, nici de Avocatul Poporului, a precizat pentru Mediafax directorul executiv al APADOR-CH, Maria Andreescu. Andreescu a mai spus că, dată fiind decizia CJUE, care este general valabilă în UE, rămâne ca statele membre să ia măsuri pentru eliminarea din legislaţie a prevederilor care transpun Directiva Big Brother.

„Cel mai uşor şi mai rezonabil ar fi ca Guvernul să iniţieze un proiect de lege care să propună abrogarea Legii 82/2012”, a mai afirmat aceasta.

Prin decizia sa, CJUE a statuat că, prin impunerea păstrării datelor şi permiţând accesul autorităţilor naţionale competente, directiva reprezintă o imixtiune deosebit de gravă în drepturile fundamentale la respectarea vieţii private şi la protecţia datelor cu caracter personal. În plus, faptul că păstrarea şi utilizarea ulterioară a datelor sunt efectuate, fără ca abonatul sau utilizatorul înregistrat să fie informat, poate da persoanelor vizate sentimentul că viaţa lor privată este obiectul unei supravegheri constante.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!