Legea dării în plată, la promulgare

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 11 decembrie 2015

Legea dării în plată a fost trimisă spre promulgare la Președinție, iar președintele Klaus Iohannis are termen de 20 de zile pentru a o promulga, pentru a o retrimite în Parlament sau pentru a o ataca la Curtea Constituțională, informează Mediafax.

Potrivit acestei legi, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situația în care executarea obligațiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri.

Debitorul trebuie să transmită creditorului prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului în care anunță decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate.

Toate costurile notariale și ale executorului judecătoresc sau avocatului, după caz, vor fi suportate de debitor. După comunicarea deciziei de către debitor, creditorul nu mai poate urmări codebitori sau garanții personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Astfel, la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunțării hotărârii judecătorești definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului față de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.

 

Critici dure din partea bancherilor

Bancherii și asociațiile acestora au criticat dur legea, spunând că periclitează piața creditului imobiliar prin restricționarea drastică a accesului la finanțare, având efecte și asupra dezvoltatorilor imobiliari și sectorului construcțiilor.

„Dacă vom fi obligați să preluăm casele restanțierilor, în schimbul banilor pe care trebuia să-i încasăm, atunci vom cere avans mai mare la creditele ipotecare și nu vom mai finanța afacerile la început de drum și achiziția de terenuri agricole”, spun bancherii, potrivit Digi24.

Legea dării în plată ar putea avea ca efect reorientarea de fonduri ale băncilor către zona creditării de companii și autorități publice locale, unde marjele practicate sunt însă deja la un nivel foarte redus, până într-un punct procentual, a declarat președintele EximBank, Traian Halalai.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!