Legea dării în plată a frânat creditarea

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 1 iulie 2016

Împrumuturile în lei acordate firmelor și populației au avansat în luna mai cu 1,6% față de luna precedentă, până la 117,6 miliarde de lei. Însă creditarea populației în lei s-a temperat față de lunile anterioare, cu un avans de 2,3% față de aprilie și de 33,7% în ultimul an, în condițiile în care Legea dării în plată a început să se aplice din 13 mai, arată datele publicate de Banca Națională a României (BNR), citate de News.ro.

În perioada aprilie 2015 – aprilie 2016, ritmul de creștere a creditelor în lei acordate populației a atins un vârf de 35,5%.

În ansamblu, creditele acordate de către bănci populației și firmelor, în lei și în valută, au avansat în luna mai cu 0,7% față de aprilie și cu 2,4% comparativ cu mai 2015, până la 217,89 miliarde lei (48,3 miliarde euro).

Ritmul anual de creștere a creditării s-a temperat față de perioada aprilie 2015 – aprilie 2016, când a fost de 3%, și a revenit la nivelul din februarie, arată datele BNR.

Temperarea creditării populației a avut loc în condițiile în care mulți români au preferat să ia credite înainte de aplicarea Legii dării în plată, de la 13 mai.

Analiștii estimau, de altfel, o contracție a creditării după aplicarea legii, în condițiile în care băncile au înăsprit condițiile de acordare a creditelor ipotecare standard, din cauza creșterii riscurilor de neplată a ratelor.

Creșterea creditării a fost generată, și în luna mai, integral de componenta în lei, în condițiile în care împrumuturile în valută au continuat să scadă rapid.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!