Legea dării în plată, modificată

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 3 iunie 2016

Ministerul Finanțelor Publice va modifica legea dării în plată printr-o ordonanță de urgență pentru a lămuri situația impozitelor de plată la efectuarea transferului imobilului către bancă, dar numai pentru cei care au o singură casă, în care locuiesc, aplicând o serie de criterii, a declarat ministrul de resort, Anca Dragu.

„Legea dării în plată observăm că este incompletă, nu prevede prin ce mecanism, cu ce costuri se implementează darea în plată. Legea ar fi trebuit să cuprindă prevederi pentru toate operațiunile legate de darea în plată, inclusiv pentru tranzacția de final, să includă un articol care să aducă precizarea cuvenită”, a afirmat Dragu, prezentă la un eveniment organizat de Bursa de Valori București, potrivit News.ro.

Deputatul PNL Daniel Zamfir, inițiatorul legii dării în plată, i-a cerut anterior ministrului de finanțe să clarifice situația impozitării pentru darea în plată, astfel încât cei care renunță la case să nu plătească impozitul la valoarea debitului restant.

„Am înțeles din discuțiile cu Asociația Utilizatorilor de Servicii Financiare (AURSF) că este o scăpare, o eroare în lege, pentru că ne-am pus și noi întrebarea de ce nu precizează legea așa ceva, de ce a vrut legiuitorul ca acești oameni care fac uz de legea dării în plată să plătească și impozitul pe tranzacții. Am înțeles că este o scăpare pur și simplu a legii, nu s-au gândit și la acest aspect”, a precizat Dragu.

Ea a subliniat că ministerul e dispus să ajute consumatorii, după ce aceștia au cerut sprijinul Finanțelor prin AURSF, însă doar pe cei care sunt „într-adevăr într-o situație dificilă”.

Astfel, ministerul va modifica legea dării în plată printr-o ordonanță de urgență în ceea ce privește impozitul achitat la tranzacția de dare în plată, cu criterii specifice, care să vizeze doar persoanele care au o singură casă, cea în care și locuiesc.

„Nu vrem să-i acoperim pe cei care au făcut speculații imobiliare. Principiul nostru este de a ajuta cazurile sociale și în acest moment lucrăm alături de AURSF la creionarea acestor criterii astfel încât de data aceasta să avem un act legislativ complet”, a menționat Dragu.

Finanțele vor lucra la ordonanță în cursul lunii iunie astfel încât să intre în Guvern în iulie.

Dragu a mai declarat că nu este necesară modificarea legislației pentru eliminarea impozitării transferului de proprietate în cadrul Legii dării în plată, deoarece legislația actuală este clară, iar parlamentarii au avut la dispoziție un an pentru a stabili detaliile aplicării noului act normativ.

Săptămâna trecută, Ministerul Finanțelor a anunțat că impozitul aferent transferului de proprietate de la debitor către bancă în cazul dării în plată va fi calculat la valoarea declarată în actul de dare în plată, respectiv datoria pe care clientul o mai avea de achitat, cu tot cu accesorii, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal. Ministerul a precizat că impozitul se plătește de către debitor.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!