Legea de majorare a salariilor bugetarilor, promulgată

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 27 noiembrie 2015

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea de aprobare a ordonanței de urgență a guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede majorarea acestor salarii cu 10%.

Premierul Dacian Cioloș a declarat că nu este surprins de decizia șefului statului și că măsura poate fi aplicată cu menținerea țintei de deficit de 3%, fără alte tăieri, scrie Mediafax.

„Nu mă surprinde deloc, am avut o discuție cu dânsul (Klaus Iohannis) ieri (luni – n.r.) și legat de acest subiect și i-am spus că în calculele pe care le-am făcut am inclus și această creștere de 10% și după calculele noastre, putem rămâne în ținta de deficit de 3% cu această creștere”, a declarat Cioloș referitor la decizia șefului statului de a promulga legea care prevede majorarea salariilor pentru personalul din sistemul sanitar cu 25% și a tuturor bugetarilor cu 10%.

Întrebat dacă aplicarea acestei măsuri presupune tăierea unor fonduri de la alte capitole ale bugetului de stat, premierul a spus că nu va fi necesar să taie, dar guvernul va face eforturi pentru creșterea absorbției fondurilor europene.

„N-o să tăiem, în schimb o să mergem pe partea de investiții, unde am rezervat fonduri și pentru investiții, atât la Ministerul Dezvoltării, cât și Ministerul Transporturilor, dar o să facem un efort din absorbția fondurilor europene ca să avem și investiții așa cum ne-am propus”, a precizat Cioloș.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților pe 11 noiembrie. Inițial, OUG 35/2015 prevedea doar majorarea salariilor din sănătate cu 25%, însă un amendament PSD adus în comisiile de specialitate din Parlament a prevăzut că vor crește și salariile tuturor bugetarilor cu 10%. Condiția pentru aplicarea acestei prevederi este ca aceștia să nu mai fi beneficiat în cursul anului 2015 de alte majorări.

Ministrul muncii de la acea vreme, Rovana Plumb, a declarat, după adoptarea legii, că impactul bugetar al majorărilor salariale din OUG 35/2015 este de 0,2% din PIB și nu va afecta ținta de deficit a României.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!