Legea de reducere a CAS revine în Parlament

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 31 iulie 2014

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că solicită Parlamentului reexaminarea legii pentru reducerea contribuţiilor de asigurări sociale, „din punct de vedere al oportunităţii”.

El a arătat că o reducere a CAS este o măsură bună, pe care o susţine, însă are rezerve legate de sustenabilitatea măsurii, astfel încât cererea de reexaminare a legii, trimisă Parlamentului, nu are modificări pe text, ci doar referiri la oportunitatea legii. Traian Băsescu a menţionat că nu doreşte să se aşeze într-o dispută cu Guvernul, că legea de reducere a CAS la angajator poate fi aplicată din 1 ianuarie 2015, nu din octombrie acest an, iar Guvernul ar trebui să aştepte misiunea FMI, dar şi finalizarea bugetului pe 2015, adăugând că nu vede de ce este „această grabă”.

Premierul Victor Ponta a declarat că proiectul de lege privind reducerea CAS va fi din nou votat de Parlament, iar preşedintele Traian Băsescu va fi obligat atunci să promulge legea sau să atace actul la Curtea Constituţională, caz în care măsura poate fi amânată până în 2015.

El a afirmat, însă, în acelaşi timp că, de la 1 ianuarie 2015, dată de la care preşedintele a propus aplicarea măsurii, Băsescu poate face cel mult „nişte ani de închisoare”, deoarece nu va mai fi preşedinte la acel moment.

Premierul a mai arătat că, prin refuzul de a promulga reducerea CAS, preşedintele Băsescu loveşte în întreprinzători.

Anterior, Ponta a afirmat că reducerea CAS la angajator, care implică un cost de 4,8 miliarde lei anual, poate fi acoperită prin încasări în plus din contribuţiile sociale aferente noilor locuri de muncă create, încasări suplimentare din TVA ca urmare a noilor potenţiale investiţii, recuperarea datoriilor de la firme aflate în insolvenţă, reducerea evaziunii la CAS.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!