Legea falimentului personal, promulgată

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 26 iunie 2015

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice, care prevede ca orice cetățean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să își poată reeșalona datoriile pe o perioadă de cinci ani.

În calitate de for decizional, Camera Deputaților a adoptat, pe 20 mai, în unanimitate, proiectul Legii insolvenței persoanelor fizice. Toate grupurile parlamentare au susținut acest proiect inițiat de deputatul PSD Ana Birchall și de alți 153 de parlamentari.

Deputatul PSD Ana Birchal a spus atunci că este o „istorie legislativă”, fiind prima dată când cetățenii vor avea o lege a insolvenței persoanei fizice.

 „Proiectul are la bază studii din 12 state și este rezultatul dezbaterilor purtate încă din martie 2014 cu toate instituțiile implicate. Legea va fi un ajutor real pentru românii de bună-credință sufocați de datorii”, a mai spus Birchall, potrivit Mediafax.

 

Ajutor pentru debitorii cu „necaz financiar”

Potrivit prevederilor adoptate, de această lege va beneficia orice debitor de bună-credință care are „un necaz financiar”, nu din vina sa, acesta putând să își reeșaloneze datoriile, pe baza unui plan de redresare, pe o perioadă de cinci ani. În momentul în care își deschide procedura de insolvență, debitorul nu mai poate fi executat silit și este stopată orice penalitate sau majorare de întârziere.

„Orice debitor de bună-credință care are un necaz financiar independent de voința sa, din momentul în care își deschide procedura insolvenței persoanei fizice nu mai stă cu grija că va fi executat silit sau că rămâne pe drumuri, deci executarea silită este reglementată ca o excepție, nu ca o regulă”, a explicat deputatul.

„Un debitor de bună-credință, dacă are anumite datorii și consideră că se poate redresa financiar și este în necaz financiar fără vina sa, poate, în baza unui plan de rambursare care se poate întinde pe cinci ani, cu posibilitatea prelungirii pentru încă un an, să își reeșaloneze aceste datorii astfel încât să nu fie executat silit. În momentul deschiderii procedurii de insolvență nu mai sunt acumulate datorii la datorii, penalități la penalități la o rată bancară. Orice penalitate, majorarea de întârziere se stopează automat”, a mai spus Ana Birchall.

Proiectul mai prevede că orice debitor care, după 90 de zile de la data scadentă a unei datorii, știe că nu mai poate să își achite aceste datorii poate să ceară intrarea în insolvență și, în felul acesta, să se poată redresa financiar în baza acestui plan de rambursare, a mai spus ea.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!