Legea prin care Avram Iancu devine erou martir, retrimisă la Parlament

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 20 martie 2015

Președintele Klaus Iohannis a decis să nu promulge legea inițiată de Crin Antonescu prin care Avram Iancu este declarat erou martir și să o retrimită la Parlament, cerând reexaminarea ei. Legea pentru conferirea titlului de „Erou al națiunii române” lui Avram Iancu, pentru viața închinată și jertfită spre propășirea neamului românesc, a fost adoptată de Senat, cameră decizională, în urmă cu trei săptămâni, cu o largă majoritate, iar ulterior a fost trimisă la președinte, pentru promulgare. Expunerea de motive este laborioasă, dar legea are un singur articol: „Pentru cinstirea în mod deosebit a memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, cu merite excepționale în afirmarea identității și a drepturilor naționale pe teritoriul strămoșesc, se conferă fostului conducător al revoluției române din 1848-1849 din Transilvania titlul onorific de martir și erou al națiunii române.”

Președintele Iohannis a examinat legea și a decis să o retrimită la Parlament.

„Cu respectul cuvenit pentru tot ce a reprezentat Avram Iancu pentru națiunea română, considerăm că, atât pentru cinstirea memoriei acestui mare erou, cât și pentru realizarea într-o modalitate adecvată tehnic-legislativ a intenției avute în vedere de legiuitor, se impune reexaminarea de către Parlament a legii menționate”, se arată în cererea de reexaminare prezentată, miercuri, pe site-ul Administrației Prezidențiale.

În cerere se reamintește că, prin definiție, legea este un act juridic de putere determinat de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu. De asemenea, legea are, de regulă, caracter normativ.

„Așadar, considerăm că recunoștința și respectul pe care le impun o personalitate de amplitudinea celei a lui Avram Iancu nu pot fi convertite juridic și cu atât mai puțin politic, în argumente de natură să impună și să justifice instituirea unui regim juridic”, se mai arată în cererea de reexaminare semnată de președintele Iohannis, în care se mai precizează că, dacă se referă la un caz particular, legea și-ar pierde rațiunea.

În opinia președintelui, „pentru a-i onora pe cei care au contribuit la afirmarea valorilor naționale, Parlamentul este în drept să instituie, cu caracter normativ, prin lege, titlul de «Erou al națiunii române», stabilind totodată și procedura de acordare a acestuia, precum și modalitatea de atestare a acordării titlului (brevet sau plachetă, care să aibă caracter de însemn)”.

„De asemenea, prin lege, Parlamentul ar putea reglementa atribuția celor două Camere de a face propuneri, prin hotărâre, cu privire la personalitățile cărora ar urma să li se confere, în concret, acest titlu”, se mai arată în cererea de reexaminare.

Pe de altă parte, se subliniază faptul că art. 100 din Constituție „stipulează prerogativa exclusivă a președintelui României de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de către prim-ministru, și nu Parlamentului, prin lege”.

În aceste condiții, președintele solicită Parlamentului reexaminarea legii.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!