Legea reducerii CAS, promulgată

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 25 septembrie 2014

Legea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu, astfel că este pregătită să intre în vigoare.

„Am promulgat Legea reducerii CAS-ului cu 5%. Nu pot, însă, să o promulg fără explicaţii (…) După cum știţi, am întors această lege la Parlament, considerând că, deşi este bună, nu este sustenabilă, în condiţiile actuale şi, de asemenea, în condiţiile anului 2015, în mod deosebit. Rezultatul retrimiterii la Parlament a legii a fost un vot aproape unanim (…) Atât puterea PSD, UNPR, PC, cât şi ACL – PNL şi PDL au votat şi a doua oară această lege. De asemenea, vă aduceţi aminte că am precizat că legea este extrem de simplă şi nu pune nicio problemă de neconstituţionalitate. Şi nu m-aş hazarda să trimit la Curtea Constituţională o lege care, având patru articole, ştiu, din capul locului, că este mai mult decât constituţională. M-aş pune doar într-o situaţie penibilă, să-mi spună Curtea Constituţională că legea este constituţională. Deci, am promulgat-o!”, a declarat preşedintele.

 

Riscuri pentru 2015

Şeful statului consideră că Guvernul probabil nu va avea anul acesta probleme să acopere deficitul creat la fondul de pensii, mai ales că este beneficiarul taxei pe infrastructură, a taxei pe stâlp, a accizei suplimentare pe combustibil, deci va putea să plătească pensiile fără nicio problemă.

Traian Băsescu a atenţionat, însă, că pentru anul 2015 deficitul fondului de pensii va creşte de la 12,5 miliarde de lei la 17,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un efort suplimentar al bugetului de stat de 5 miliarde de lei. În plus, pe lângă acest deficit, România mai are câteva obligaţii, printre care să reducă deficitul bugetar, să mărească cheltuielile aferente apărării naţionale, iar toate acestea înseamnă cheltuieli bugetare de 15 miliarde de lei (3,2 miliarde de euro).

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a afirmat că reducerea contribuţiilor de asigurări sociale va asigura crearea mai multor locuri de muncă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!