Legea salarizării unice, la pachet cu reforma administrației publice

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 4 decembrie 2015

salarizare unica 3Premierul Dacian Cioloș a anunțat că Legea salarizării unice va face parte dintr-un pachet legislativ care va conține și reforma administrației. El a precizat de asemenea că ar fi dorit ca majorarea salariilor să fie făcută în funcție de performanțe, nu prin creșteri uniforme, însă nu a vrut o dispută cu Parlamentul.

Afirmațiile au fost făcute de premier la o emisiune recentă la Realitatea TV atunci când moderatorul l-a întrebat care a fost punctul de vedere al Guvernului în momentul în care Parlamentul a votat majorarea salariilor bugetarilor cu 10%.

„După o discuție pe care am avut-o cu membrii Guvernului, am decis ca în măsura în care președintele promulgă această lege, să facem efortul să o aplicăm, să o introducem în buget, cu obiectivul să ne concentrăm pe Legea salarizării unice împreună cu un pachet de legi sau de acte administrative privind reforma administrativă. Și, în cursul anului viitor, să venim cu acest pachet, reforma administrației publice și Legea salarizării unice, să legăm aceste două lucruri, să legăm Legea salarizării de reforma administrației. Să facem în așa fel încât să existe o coerență între nivelul de salarizare pe diferite categorii din administrație și obiectivele de performanță pe care vrem să le introducem”, a spus premierul, potrivit Mediafax.

 

Coerență și credibilitate

În opinia sa, Legea salarizării și reforma administrației trebuie să fie aplicate simultan pentru a exista coerență între nivelul salarial și performanță.

„Numai așa am putea avea o coerență și o credibilitate în procesul de reformă a administrației, pentru că un astfel de proces de reformă de administrație trebuie să aibă nu numai susținere politică – și eu sper să avem după discuțiile pe care le-am avut cu partidele în perioada în care am avut consultările pentru votul în Parlament -, dar trebuie să avem și încrederea administrației, cel puțin al acelei părți din administrație care vrea o predictibilitate de carieră și care vrea să facă performanță rămânând să lucreze în administrație”, a spus Cioloș.

Premierul a mai spus că măsura privind majorarea cu 10% a tuturor salariilor din sistemul bugetar nu rezolvă problema eficienței administrației și, personal, ar fi dorit o majorarea diferențiată pe criterii de performanță, însă nu a dorit să intre într-o dispută cu Parlamentul.

„Eu aș fi preferat să aplicăm această mărire nu proporțional, ci cu o mărire a bugetului per total și cu criterii pentru acordarea banilor în plus. Însă ar fi fost un efort foarte mare de energie”, a declarat Cioloș.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!