Legea votului prin corespondență, din nou constituțională

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Politică internă pe data 20 noiembrie 2015

vot prin corespondenta

Magistrații au hotărât, cu unanimitate de voturi, că prevederile legii votului prin corespondență se conformează Constituției, așa încât acestea se vor aplica începând cu alegerile parlamentare din 2016. Judecătorii CCR au respins astfel contestația depusă de mai mulți parlamentari PSD, ALDE, UDMR și UNPR cu privire la acest subiect.

Sesizarea de neconstituționalitate a fost depusă la CCR, pe 5 noiembrie, de 50 de deputați și 31 de senatori, iar una dintre critici era că legea se află în contradicție cu caracterul direct al votului, „care presupune prezența efectivă a cetățeanului în fața urnelor”.

De asemenea, parlamentarii au reclamat și faptul că „votul prin corespondență, așa cum este reglementat pentru cetățenii români domiciliați în afara teritoriului național, instituie în drept și în fapt un privilegiu pentru o categorie anume de cetățeni, ceea ce este explicit interzis de art. 16 (1) din Constituție, care prevede că cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări”.

Totodată, o altă problemă sesizată se leagă de posibilitatea fraudării voturilor, invocând astfel încălcarea Codului bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!