Legume si branzeturi mai scumpe

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 27 ianuarie 2014

piata1Cresterea pretului gigacaloriei, in Bucuresti, cu 40%, la 1 ianuarie, va determina o scumpire a rosiilor si altor legume produse in Romania cu 50%, precum si oprirea activitatii unor sere, potrivit federatiei de producatori Pro Agro.

„Majorarea gigacaloriei cu 40% incepand de la 1 ianuarie, ca urmare a unei decizii luate de catre Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, a pus legumicultura la pamant. Fermierii care folosesc energia termica produsa de societatea RADET incep sa-si restranga activitatea si se pregatesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de productie. Cel mai grav afectata de scumpire este cea mai mare sera de legume din Europa, LEOSER SA, membra a federatiei PRO AGRO si a organizatiei de producatori HORTIFRUCT, singura organizatie de producatori agricoli din Romania recunoscuta de UE”, arata federatia, intr-un comunicat citat de Mediafax.

Pro Agro a solicitat, la finele anului trecut, ca producatorii de legume de sera din Romania sa beneficieze de sprijinul acordat in alte state din UE, unde se aplica un pret diferentiat al gigacaloriei pentru fermieri. Insa dialogul cu primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, a ramas fara rezultat, iar majorarea a intrat in vigoare la 1 ianuarie, conform sursei citate. In aceste conditii, unele sere isi vor sista activitatea si vor trimite salariatii in somaj.

 

Laptele, la analizat

Pe de alta parte, producatorii care vand lapte in piete au de ales intre a disparea sau a scumpi marfa cu peste 20% din luna februarie, dupa ce normele europene care ii obliga sa faca buletine lunare de analiza a laptelui si care costa 180 de lei au intrat in vigoare, anunta patronatul din domeniu.

„Problema producatorilor individuali, care desfac laptele pe taraba in piata, este ca pe langa certificatul de sanatate de care aveau nevoie pana acum, vor trebui sa aiba doua buletine de analiza valabile pe o perioada de o luna si care sa ateste conformitatea laptelui. Aceste certificate vor fi verificate de medicii veterinari din piete si problema este ca acestea costa in jur de 180 de lei”, a declarat agentiei Mediafax Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

Producatorii trebuie sa livreze lapte care indeplineste criteriile de calitate ale UE, din 1 ianuarie 2014, la finalul unei perioade de tranzitie acordate Romaniei. Laptele crud destinat vanzarilor catre consumatorul final trebuie sa indeplineasca criteriile de calitate cu privire la numarul total de germeni (max. 100.000/ml) si de celule somatice (400.000/ml) prevazute de legislatie. Oficialul federatiei a calculat ca in conditiile in care litrul de lapte se vinde in piete cu 2 lei, producatorul va trebui sa vanda aproape 100 de litri de lapte pe luna doar ca sa poata plati buletinele de analiza. Pentru cei care vand lapte la centrele de procesare, spune Franc, nu este nicio problema, pentru ca se face o singura analiza pe tanc si costurile se reduc foarte mult.

„Aproximativ 40.000 de persoane vand lapte in pietele din Romania. Acestia au de ales intre a creste pretul laptelui, pentru a-si putea acoperi cheltuielile, sau a disparea din piata. La nivelul la care produc ei lapte, pentru ca in general au 2-3 animale, va trebui sa creasca preturile cu cel putin 20%. Populatia va trebui sa aleaga, va plati 20% in plus pentru a avea acces la acest lapte ori va cumpara din hipermarket. Eu cred ca ei vor scumpi laptele si ca populatia va merge in continuare sa cumpere acest lapte pentru ca s-a obisnuit cu el si stie ca este un lapte de calitate. Scumpirile vor incepe din februarie”, a mai spus Claudiu Franc.

Acesta estimeaza ca in Romania se produc doua milioane de tone de lapte pe an si aproximativ 30% din aceasta cantitate se desface in piete.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!