Lei-de-mare si delfini contra terorismului

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 7 decembrie 2009

Experţi ai marinei americane cu baza în San Diego au făcut demonstraţii ale abilităţilor leilor-de-mare în faţa

personalului NATO din Europa.

În cadrul unei demonstraţii la Centrul de cercetare subacvatică al NATO din La Spezia, Italia, în octombrie, un leu-de-mare a demonstrat cum poate asista delfinii şi scafandrii marinei în căutarea minelor. Acesta se scufundă şi ataşează un cârlig de dispozitivele periculoase pentru a fi preluat de îngrijitori. În situaţii de luptă, precum operaţiunile din Irak, delfinii au fost folosiţi pentru a pune emiţătoare lângă minele subacvatice. În timpul antrenamentelor, leii-de-mare sunt obişnuiţi să recunoască diferite forme de mine.

Animalele pot fi dotate cu camere video sau o lesă specială pentru a fi urmărite de îngrijitori. De asemenea, când nu ajută delfini şi oamenii la detectarea explozibililor, leii-de-mare patrulează porturile pentru a încerca să găsească scafandri duşmani. În plus, sunt antrenaţi să pună „cătuşe” pe gleznele acestora. Marina SUA a hotărât acum să desfăşoare lei-de-mare şi delfini la una din bazele sale de coastă, Kitsap-Bangor din Washington.

Armata americană are acum în serviciu 28 de lei-de-mare, 80 de delfini şi o beluga. Mamiferele au început să fie antrenate de SUA în anii `60 şi date în serviciu în 1970-71.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!