Liber la munca in agricultura britanica

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 23 septembrie 2013

Guvernul de la Londra va desfiinta, din 1 ianuarie 2014, SAWS – programul pentru lucratori agricoli sezonieri care permitea anual unor zeci de mii de romani si bulgari sa munceasca in fermele de pe intinsul Marii  Britanii.

„Nu intentionam sa prelungim Seasonal Agricultural Workers Scheme (SAWS) pentru lucratorii din afara Spatiului Economic European. Credem ca forta de munca neocupata din Regatul Unit si Uniunea Europeana va reusi sa acopere locurile de munca disponibile in agricultura britanica”, a declarat Mark Harper, ministrul imigratiei din regat. Declaratia sa a fost publicata intr-un articol aparut in 12 septembrie, pe website-ul de informatii al guvernului www.gov.uk.

 

Peste 20.000 de romani si bulgari in afara schemei SAWS

Romanii si bulgarii care isi doresc sa lucreze in agricultura in Marea Britanie de la inceputul anului urmator vor putea sa incerce sa obtina un astfel de loc de munca, fara a se mai supune procedurilor programului SAWS care a functionat in ultimii 7 ani.

Seasonal Agricultural Workers Scheme a oferit posibilitatea de a munci in fermele britanice unui numar de maxim 21.250 de persoane din Romania si Bulgaria pe an. Acestea puteau lucra doar ca sezonieri, adica pe o perioada de cel mult 6 luni, pe baza unui permis de munca special.

Romanii si bulgarii care au obtinut, in ultimii ani, un loc de munca prin intermediul SAWS au constituit o treime din necesarul fortei de munca din agricultura britanica, rezulta dintr-o informare redactata de reprezentantii Ministerului de Interne Home Office si adresata parlamentarilor.

Cetatenii europeni din grupul de state A8 care au fost admise in UE in 2004 furnizeaza in prezent jumatate din numarul total al lucratorilor agricoli din regat, fara a apela la programul SAWS. „Munca in agricultura este destul de bine platita in Marea Britanie. De aceea, acest sector ar trebui sa fie si in continuare suficient de atractiv pentru persoane venite de oriunde, din Spatiul Economic European”, se mai arata in documentul publicat pe www.gov.uk.

 

Nu se tem de criza…

Decizia Guvernului de la Londra de a renunta la programul SAWS a fost luata la sugestia Migration Advisory Comitee (MAC), organism independent care ofera consultanta guvernantilor in probleme referitoare la migratie.

Ultimul raport realizat de MAC, la inceputul acestui an, sustine ca este putin probabil ca desfiintarea schemei SAWS sa duca la o criza imediata in agricultura din regat. „Guvernul britanic admite ca acest program a reprezentat in ultimii ani o modalitate eficienta de a furniza lucratori calificati in domeniul cultivarii legumelor si fructelor”, se precizeaza in documentul adresat de Home Office parlamentarilor britanici.

Programe alternative concepute pentru a incuraja persoanele fara un loc de munca sa lucreze in agricultura au fost lansate de Ministerul Muncii si Pensiilor impreuna cu reteaua JobCentre Plus si in colaborare cu Uniunea Nationala a Fermierilor Britanici.

„Exista oricum un anumit grad de incertitudine in privinta potentialelor efecte ale fluxului de imigranti generat de ridicarea restrictiilor pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari. Raportul MAC arata cu claritate ca o eventuala inlocuire a schemei SAWS cu un alt program asemanator ar insemna aplicarea unui tratament preferential in sectorul cultivarii legumelor si fructelor”, se mai arata in documentul justificativ adresat de Home Office parlamentului britanic.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!