Liber la muncă în Elveţia

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora, Diaspora în lume pe data 12 iunie 2016

angajati1

Elveţia a eliminat la 1 iunie toate restricţiile pe piaţa muncii impuse cetăţenilor români şi bulgari, măsurile de limitare a imigraţiei putând fi reintroduse doar în cazul în care va exista un aflux de imigranţi din cele două ţări, informează Mediafax.

Guvernul Elveţiei a adoptat în aprilie o ordonanţă care prevede accesul pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari de la 1 iunie 2016. Elveţia prelungise în 2009 şi 2014 măsurile restrictive pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari.

Perioada tranzitorie de menţinere a restricţiilor pe piaţa muncii a expirat pe 31 mai 2016 şi nu a fost prelungită.

—————————————

„În cazul în care imigraţia din România şi Bulgaria va depăşi cu 10% media ultimilor trei ani, pe 1 iunie 2017 sau cel târziu pe 1 iunie 2018, Consiliul Federal va putea introduce noi restricţii pe piaţa internă a muncii, valabile până pe 31 mai 2019.”

Guvernul de la Berna, aprilie 2016

—————————————

În momentul de faţă, numărul imigranţilor români şi bulgari din Elveţia este destul de mic. În momentul aderării României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, Elveţia a introdus restricţii privind accesul cetăţenilor celor două state pe piaţa muncii. Elveţia nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din Zona Economică Europeană şi din Spaţiul european de liberă circulaţie Schengen.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!