Liber la parcare… şi comerţul şi voia bună înfloresc

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 3 august 2015

uk_Cardigan_centru

Un incident desfăşurat în centrul oraşului Cardigan din Ţara Galilor arată că libertatea de a parca în zonă are un impact foarte real asupra economiei locale. Cine a spus că creşterea vânzărilor online şi lipsa locurilor de parcare afectează high-street-ul britanic, a avut dreptate.

În iunie anul acesta, cele patru aparate de eliberare a biletelor pentru parcare din principalele parcări aflate în centrul oraşului Cardigan au fost vandalizate. De atunci, primăria locală încearcă să se organizeze pentru a strânge fonduri în valoare de £22.000 pentru a le repara. Astfel că, în tot acest timp localnicii au profitat de lipsa aparatelor care pontează parcarea funcţională şi s-au îngrămădit să parcheze gratuit, spre deliciul comercianţilor locali, care au înregistrat în acest răstimp vânzări mai mari cu până la 50%.

Acum, centrul oraşului este mult mai aglomerat, iar Keith Davies, patronul unei măcelării, a comentat: „Am tot făcut campanie pentru parcări gratuite. Vandalizarea aparatelor de pontare a parcării nu este un act pe care să îl susţinem, însă diferenţa pe care a făcut-o este nemaipomenită.” Parcarea în zonă este în mod normal limitată la numai trei ore, cu o taxă de £2,20.

Martin Radley, un reprezentant al Cardigan Traders, a spus că parcarea gratuită permite micilor comercianţi din oraş să facă faţă marilor supermarket-uri din zonă, precum Tesco sau Aldi, care beneficiază de parcări gratuite. El a mai declarat: „Demonstrează ceea ce am tot spus de mai mulţi ani – dacă taxele de parcare sunt mai mici sau chiar inexistente, atunci oamenii vor veni în oraş”.

Chiar şi aşa, primăria locală nu are deocamdată de gând să renunţe la ideea de taxare a parcărilor, mai ales că venitul de pe urma şoferilor este unul greu de ignorat.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!