Libertatea sexuală în Parlamentul britanic şi Marea Britanie creştină

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 3 iunie 2015

Mhairi-Black-gay

Dacă în Camera Comunelor avem în acest mandat proaspăt cel mai mare număr de homosexuali şi lesbiene din istoria Parlamentului britanic şi, de fapt, depăşeşte, ca şi procent de politicieni de altă orientare sexuală, orice alt parlament din lume, în schimb, numărul britanicilor care se declară creştini scade de la an la an.

Parlamentul anterior avea 26 de politicieni declaraţi homosexuali, lesbiene sau bisexuali. Votul britanicilor de anul acesta a adus la Westminster un număr record de 32 de astfel de politicieni, ei reprezentând aproape 5% din totalul politicienilor de la Westminster, depăşind la acest capitol chiar şi parlamentele din Suedia şi Olanda, ţări în care atitudinile liberale privind drepturile homosexualilor sunt binecunoscute.

O analiză a publicaţiei politice New Statesman confirmă că partidul laburist a contribuit cu 13 membri homosexuali, conservatorii cu 12, iar partidul naţional al scoţienilor a adus 7 astfel de politicieni. Numărul total de candidaţi homosexuali la aceste alegeri a fost de 155, conservatorii având cei mai mulţi candidaţi homosexuali. Au fost şi două situaţii, la Lancaster & Fleetwood şi Milton Keynes South, unde toţi candidaţii la alegeri au fost homosexuali. Aceeaşi revistă constată că Partidul Naţional Scoţian are în componenţă 12,5% homosexuali, lesbiene şi bisexuali – cea mai mare proporţie a oricărui partid din lume!

Comentatorii spun că procentul de 5%, chiar dacă este ceva mai mic decât procentul homosexualilor din totalul populaţiei Marii Britanii (de 6%), este totuşi unul reprezentativ pentru comunitatea LGBT (Lesbian Gay Bisexual Transgender), dar alţii sunt îngrijoraţi, notând că nu toţi politicienii homosexuali sunt declaraţi şi cu atât mai puţin cei vinovaţi de pedofilie, fenomen ce s-ar părea că este destul de răspândit la Westminster.

 

Creştinismul, tot mai palid în UK

În 2010, 65% dintre britanici au declarat că sunt creştini. Dar, conform cu Pew Research Centre din SUA, se preconizează că până în 2050 procentul creştinilor din UK va scădea la 45%, în timp ce procentul musulmanilor va creşte de la 5% la 11%. De asemenea, procentul populaţiei neafiliate la o religie sau alta va creşte, de la 28% la 39%. Totuşi, acelaşi studiu arată că numărul creştinilor în ţările în curs de dezvoltare va continua să crească.

Linda Woodhead, profesoară de sociologie a religiei la Lancaster University s-a întrebat: „Poate că primul ministru David Cameron a zis cu ocazia Paştelui că suntem în continuare o naţiune creştină, dar cât timp va mai fi valabil acest lucru?”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!