Libian, infractor în serie, nu poate fi deportat pentru că e alcoolic

Articol publicat in sectiunea Imigranţi în UK, UK la bani mărunţi pe data 4 mai 2015

Libanezul a fost ameninţat cu deportarea în urmă cu şapte ani, însă abia acum cazul său a ajuns la o decizie din partea tribunalului: judecătorul a stabilit că deportarea acestuia în Libia ar reprezenta o încălcare a drepturilor omului.

După prima recomandare de deportare libanezul a continuat să comită ilegalităţi, ajungând la un total de 78 de infracţiuni în 52 de situaţii, reuşind să primească chiar şi o a doua recomandare de deportare în 2013. Ambele recomandări au fost însă invalidate.

Arabul a încercat fără succes ani de-a rândul să scape de patima băuturii. Se află în Marea Britanie încă din 1981, iar dacă ar fi deportat în Libia, o ţară musulmană în care alcoolul este interzis, ar avea mult de suferit. Jonathan Perkins, judecătorul care a anulat decizia de deportare, a spus că „în Libia poliţia arestează persoanele consumatoare de băuturi alcoolice şi le pot ţine în detenţie pentru câteva zile, timp în care ar putea fi inclusiv biciuiţi, iar în cazul băutorilor pătimaşi există şi posibilitatea detenţiei permanente.”

Peter Bone, un reprezentant al conservatorilor, a spus că acest caz incredibil ilustrează foarte bine motivaţia conform căreia Human Rights Act ar trebui înlocuit cu un British Bill of Rights. „Astfel de cazuri îi fac pe oameni să-şi piardă cumpătul. Cred că foarte puţini britanici ar considera că acest om ar trebui să rămână la noi în ţară, în condiţiile în care a abuzat atât de grosolan de ospitalitatea noastră”, a încheiat acesta.

Belal Ballali, un cercetător britanico-libian, a spus că „în Tripoli se găseşte foarte uşor alcool produs comercial, iar în afara capitalei este şi mai uşor să se procure băutură fabricată în gospodăriile oamenilor.”

După decizia judecătorului, vorbele nerostite ale libanezului ar fi sunat probabil aşa: „Drinks are on me!”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!