Lider separatiști: „Vom fi mulțumiți când vom ajunge la granița cu România”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 11 septembrie 2014

Liderul separatist din Donețk, republica populară din estul Ucrainei, Paul Gubarev, a afirmat, într-un interviu pentru BBC, că va fi „cu adevărat mulțumit” atunci când armata separatiștilor va ajunge la granița cu România.

Într-o declarație de presă, președintele Traian Băsescu a vorbit, duminică seară, despre amenințarea „Novorossia” la adresa României și despre planul lui Putin de a ajunge la Dunăre.

„Desigur, aș fi fericit dacă nu aș mai auzi explozii în regiune, dar aș fi cu adevărat mulțumit dacă armata noastră va ajunge la granița cu România. Atunci vom putea să creăm un stat independent, Noua Rusie”, a spus Pavel Gubarev, un lider al separatiștilor pro-ruși, într-un interviu radio pentru BBC, potrivit News Round.

În replică, președintele Traian Băsescu a vorbit, duminică seara, despre amenințarea reprezentată de conceptul „Novorossia” la adresa României.

„Novorossia, pe care separatiștii spun că vor să o creeze, este o altă amenințare la adresa securității naționale, deși din toate analizele rezultă că planul lui Putin pe termen mediu e să ajungă la Dunăre. Mulți spun că Rusia nu are capacitatea să facă acest lucru, dar unul dintre liderii teroriștilor, că eu le spun teroriști, a spus că vor să ajungă pe Brațul Chilia. Este un alt element care confirmă corectitudinea deciziei noastre de a insista cu planul de acțiune pentru România”, a declarat președintele.

Noua Rusie (Novorossia) este numele regiunii istorice situate în partea sudică a Ucrainei și în sud-vestul Rusei, pierdută de Imperiul Otoman în secolul al XIII-lea în favoarea rușilor.

AFP a relatat sâmbătă seara că în orașul ucrainean Mariupol au putut fi auzite mai multe explozii puternice, iar un nor gros de fum s-a ridicat după ce un punct de control a luat foc. De asemenea, duminică au fost consemnate tiruri de artilerie lângă aeroportul din Donețk.

Astfel de incidente au loc în contextul în care oficialii de la Kiev și separatiștii din estul Ucrainei au semnat vineri, la Minsk, un armistițiu care prevede încetarea focului în regiune. Armistițiul a intrat în vigoare în aceeași zi. 

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!