Lideri europeni condamnati pentru coruptie

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 13 ianuarie 2014

Timosenko, Berlusconi, Infanta CristinaAdrian Nastase a fost condamnat luni pentru a doua oara intr-un dosar de coruptie, dar fostul premier roman nu este unicul lider european care isi incheie cariera politica in spatele gratiilor, scrie Ziare.com.

Janez Jansa, fost sef al Executivului din Slovenia in perioadele 2004-2008 si 2012-2013, a primit, in iunie 2013, o condamnare la doi ani de inchisoare cu executare intr-un dosar de coruptie legat de un important contract de armament in valoare de 278 milioane de euro semnat in 2006 cu firma finlandeza Patria, informeaza Digi24.

De asemenea, fostul premier croat Ivo Sanader (2003-2009) a fost inculpat si condamnat in prima instanta, in noiembrie 2012, la 10 ani de inchisoare, fiind acuzat ca a primit ilegal echivalentul a 480.000 de euro de la o banca austriaca, Hypo Group Alpe Adria (HGAA), care a acordat un credit de circa 9,6 milioane de euro guvernului croat, destinat constructiei de ambasade. In plus, Sanader a fost inculpat si pentru o mita de 10 milioane de euro de la grupul petrolier ungar MOL. El a fugit din tara, dar a fost prins si extradat de Austria in iulie 2011.

In ianuarie anul trecut, Ernst Strasser, fost ministru de interne si eurodeputat austriac, a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare pentru coruptie si luare de mita in acelasi scandal cu Adrian Severin, „mita pentru amendamente”.

In Italia, fostul premier Silvio Berlusconi a primit anul trecut o condamnare definitiva la inchisoare, pentru frauda fiscala. Berlusconi nu a ajuns in spatele gratiilor, din cauza varstei inaintate, dar a fost exclus din Senat. De asemenea, Berlusconi a fost condamnat la sapte ani de inchisoare in dosarul de prostitutie cu minore si abuz de putere, dar decizia nu este definitiva. 

Arestari „regale” in Spania

Spania nu a fost nici ea ocolita de scandaluri de coruptie la nivelul cel mai inalt. A doua fiica a regelui Juan Carlos, infanta Cristina, a fost implicata intr-un scandal care-l are in prim-plan pe sotul sau, Inaki Urdangarin. Printesa a fost suspectata ca l-ar fi ajutat sa deturneze bani publici, printr-o fundatie la carma careia s-a aflat ginerele regal. De asemenea, mai multi membri ai Partidului Popular sunt implicati in scandalul de coruptie, iar suspiciunile ajung pana la premierul Mariano Rajoy. Fostul trezorier al partidului, un apropiat al premierului spaniol, este in arest de aproape un an pentru ca ar fi tinut o contabilitate paralela privind donatiile primite de partid.

In Marea Britanie, opt membri ai Parlamentului au fost condamnati la inchisoare intr-un dosar ce a vizat deconturi ilegale.

In Franta, fostul presedinte Jacques Chirac a primit in 2011 o condamnare la doi ani de inchisoare cu suspendare intr-un dosar privind locuri de munca fictive in cadrul municipalitatii, in perioada in care el era primar al Parisului. Inaintea lui, fostul premier Alain Juppe fusese condamnat in acelasi dosar la 14 luni inchisoare cu suspendare si un an de interzicere a dreptului de a candida.

In Grecia, fostul ministru al apararii Akis Tsochatzopoulos a fost condamnat in octombrie 2013 la 20 de ani inchisoare, fiind acuzat de spalare de bani si constituirea unei organizatii infractionale in domeniul comenzilor de armament.

In fine, in Ucraina, fostul premier Iulia Timosenko a ajuns dupa gratii in august 2011, fiind condamnata la 7 ani de inchisoare pentru frauda fiscala si deturnare de fonduri. De asemenea, ea a mai fost inchisa timp de o luna intr-un dosar privind plata gazelor rusesti.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!