Limba engleză, obligatorie

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 27 iunie 2014

Orice străin stabilit în Regatul Unit care vrea să fie tratat cu respect de britanici trebuie să înveţe foarte bine să vorbească limba engleză, cred 95% dintre respondenţii la un sondaj de opinie intitulat „British Social Atitudes” (Atitudini sociale britanice). Acesta este efectuat anual, de 31 de ani, pe un eşantion de 3.000 de subiecţi. Rezultatele sondajului din 2014 au fost date publicităţii prin intermediul BBC News, în 17 iunie.

Procentul britanicilor care consideră obligatorie vorbirea limbii engleze în rândul imigranţilor a ajuns la 95% în 2014, în creştere faţă de 2003, când doar 86% din locuitorii Regatului Unit considerau necesară această abilitate, reiese din studiul British Social Atitudes.

De asemenea, aproape două treimi (61%) dintre participanţii la sondaj sunt de părere că imigranţii UE ajunşi pe tărâm britanic ar trebui să aştepte trei ani pentru a putea solicita beneficii sociale în această ţară.

Iar aproximativ un sfert dintre cei intervievaţi sunt convinşi că ajutoarele băneşti oferite de stat constituie cel mai important motiv pentru care Marea Britanie este o destinaţie preferată de imigranţii din toată lumea.

Rezultatele sondajului din acest an reflectă cu fidelitate modificarea atitudinii britanicilor cu privire la imigraţie ca urmare a discursului anti-imigranţi promovat de formaţiunea politică extremistă UK Independence Party (UKIP) în campania electorală dinaintea alegerilor locale şi europarlamentare desfăşurate în 22 mai. În acelaşi timp, studiul denotă „diferenţele considerabile existente între opinia publică şi realitate”, atrag atenţia autorii sondajului.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!